Confidenţialitate

A murit ultimul om care a păşit pe Lună – VIDEO

Astronautul american Eugene Cernan, ultimul om care a păşit pe Lună, a murit la vârsta de 82 de ani, au anunţat reprezentanţii NASA.

Eugene ”Gene” Cernan, căpitan în marina americană, a rămas în istoria explorării spaţiale prin cele trei zboruri pe care le-a efectuat în cosmos, dintre care două au reprezentat misiuni spre Lună.

De asemenea, el a fost cel de-al doilea american care a efectuat o ieşire pe orbită şi ultimul om care şi-a lăsat amprentele picioarelor pe suprafaţa Lunii.

Gene Cernan a fost comandantul ultimei misiuni pe Lună cu echipaj uman la bord, în decembrie 1972.

Misiunea Apollo 17 a stabilit câteva noi recorduri pentru zborurile spaţiale cu echipaje umane, inclusiv cel de durată pentru un zbor lunar cu aselenizare (301 ore şi 51 de minute), cele mai îndelungate activităţi extravehiculare pe suprafaţa Lunii (22 de ore şi 6 minute), cea mai mare cantitate de mostre lunare aduse pe Terra (aproape 113 kilograme) şi cel mai îndelungat timp petrecut pe orbita lunară (147 de ore şi 48 de minute).

Gene Cernan şi colegul lui de echipaj Harrison H. (Jack) Schmitt au realizat trei deplasări – încununate cu succes – până la trei cratere din apropierea modulului lunar şi până la munţii Taurus-Litteow, petrecând pe suprafaţa satelitului natural al Terrei peste trei zile.