A murit Tudor Postelnicu, fostul şef al Securității ceauşiste

Tudor Postelnicu, fostul şef al Securității comuniste din vremea dictatorului Nicolae Ceauşescu, a murit la vârsta de 86 de ani.

Potrivt unor surse, el era internat la Spitalul Militar de mai multe săptămâni, având probleme respiratorii.

În 1977, a făcut parte din comandamentul de reprimare a grevei minerilor din Valea Jiului.

După un an a fost numit șef al Departamentului Securității Statului.

În 1987 a devenit ministru de Interne și membru al Comitetului Central al PCR,funcție în care l-a prins Revoluția. Era unul dintre comuniştii de frunte ai regimului și un apropiat al familiei prezidenţiale Ceaușescu.

Din funcțiile avute, Postelnicu a persecutat mai mulți disidenți, printre care scriitorii Paul Goma și Ion Caraion.

Pe 1 august 2016, alături de George Homoștean, fost ministru de Interne în prezent decedat, el a fost trimis în judecată de procurorii militari pentru complicitate la săvîrșirea de infracțiuni contra umanității în dosarul disidentului Gheorghe Ursu.

În 17 decembrie 1989, la ședința CC al PCR, Postelnicu a fost criticat împreună cu ministrul apărării de atunci, Vasile Milea, pentru că nu au acționat cu mai multă fermitate împotriva manifestanților din Timișoara.

Postelnicu și Homoștean au fost judecați și în dosarul „Autobuzul”, pentru interventia sîngeroasă împotriva a 3 persoane care –în 1981- au luat ostatici călătorii unei curse locale în schimbul cărora cereau bani și pașapoarte pentru a putea părăsi România.

În 2009, acesta mai era cercetat de procurori pentru finanțarea teroristului Carlos Șacalul.

Judecat de Tribunalul Militar Teritorial București, în cadrul lotului „CPEx”, Postelnicu a fost condamnat la închisoare pe viață, confiscarea averii și privarea de unele drepturi civile.

După recurs, i s-a schimbat încadrarea de la genocid la omor deosebit de grav, și a rămas să execute 14 ani de închisoare, dintre care a făcut doar șapte.

Numele lui Postelnicu (86 de ani) rămîne în istorie legat de replica spusă în timpul procesului, când și-a justificat acțiunile spunând: „Am fost un dobitoc!”

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS