Confidenţialitate

A murit regizorul Goran Paskaljevic

Regizorul sârb Goran Paskaljevic a murit la Paris, la vârsta de 73 de ani. Deși decesul a survenit vineri, abia acum informația a fost făcută publică de apropiați ai familiei cineastului.

Fiind un oponent declarat al regimului Slobodan Milosevic, a fost nevoit să-şi părăsească ţara. Pe când se afla în exil, în 2001, Paskaljevic a semnat regia filmului “How Harry Became a Tree”, produs în Irlanda. Câţiva ani mai târziu, revine la Belgrad, unde semnează regia pentru “Midwinter Night’s Dream” (2004) şi “The Optimists” (2006).

Pe lângă activitatea de regizor,Goran Paskaljevic s-a remarcat şi ca producător, în filme precum: “Guardian Angel” (1987), “Tango Argentino” (1992), “Cabaret Balkan” (1998), “How Harry Became a Tree” (2001). De asemenea, pentru televiziune a realizat documentare, printre care: “The Legend of Lapot” (1972), “Children” (1973), “The Burden” (1974), fiind şi co-scenarist la “Time of Miracles” (1989).

Goran Paskaljevic este regizorul a 30 de filme documentare şi a 14 filme de lungmetraj, producţiile sale fiind selecţionate de către cele mai importante festivaluri de film internaţionale (Cannes, Berlin, Veneţia, Toronto, San Sebastian etc.) şi obţinând numeroase premii, printre care: premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia şi la Festivalul Filmului European, pentru “Cabaret Balkan” (1998); premiul special al juriului şi premiul SIGNIS la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian, pentru “Midwinter Night’s Dream” (2004); menţiune specială la Festivalul Internaţional de Film de la Palm Springs, pentru “When Day Breaks” (2012). A fost distins cu Ordinul francez de artă şi literatură, care i-a fost acordat la Belgrad, în 2008.

Revista Variety International Film Guide l-a inclus pe Goran Paskaljevic între primii cinci cei mai buni regizori ai anului 2001, iar Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA) şi British Film Institute (Londra) au prezentat câte o retrospectivă completă a lungmetrajelor sale, în 2008, respectiv în 2010