Confidenţialitate

A murit președintele Tanzaniei

Preşedintele Tanzaniei, John Magufuli, a fost răpus de probleme cardiace, a anunţat vicepreşedintele Samia Suluhu Hassan, după mai bine de două săptămâni de absenţă inexplicabilă a şefului statului, relatează France Presse.

În vârstă de 61 de ani, John Magufuli a apărut în public ultima dată pe 27 februarie şi au circulat zvonuri persistente despre starea sănătăţii sale.

În urmă cu o săptămână, opozantul Tundu Lissu, aflat în exil în Belgia, a început să chestioneze absenţa preşedintelui, spunând că acesta suferă de o formă severă a Covid.

Reales în octombrie 2020, cel supranumit “Buldozerul” a ajuns la putere în 2015, promiţând că va lupta împotriva corupţiei.

Potrivit multor organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, primul mandat lui John Magufuli a fost marcat de derapaje autoritare, atacuri repetate la adresa opoziţiei, precum şi de declinul libertăţilor fundamentale.

În februarie, Tanzania, care de luni de zile se declara liberă de Covid datorită “rugăciunilor”, a cunoscut un val de decese, oficial atribuite pneumoniei.

Mai multe personalităţi au fost infectate cu noul coronavirus, inclusiv vicepreşedintele arhipelagului Zanzibar, Seif Sharif Hamad, care a decedat, cazuri care l-au obligat pe preşedintele să recunoască cu jumătate de gură prezenţa virusului în Tanzania.