Confidenţialitate

A murit “părintele” lui Asterix

Ilustratorul francez Albert Uderzo, creatorul personajului de benzi desenate Asterix, a murit la vârsta de 92 de ani, marţi, în urma unui infarct.

Anul trecut, Asterix a împlinit 60 de ani, iar deţinătorul licenţei americane şi-a anunţat intenţia de a lansa noi producţii.

Uderzo a murit în somn, în locuinţa sa din Neully, Franţa, iar decesul nu a avut legătură cu pandemia de COVID-19, potrivit familiei, citate de The Hollywood Reporter.

Fiul unor imigranţi italieni, Uderzo s-a retras din domeniul benzilor desenate în 2011.

Personajul Asterix a debutat în octombrie 1959 în revista franceză Pilote, fiind creat de René Goscinny şi Uderzo. Doi ani mai târziu, era lansată o poveste de sine stătătoare cu acest personaj, un luptător curajos din Galia anului 50 î.e.n., locuitor al singurului orăşel care nu a fost cucerit de romani. De atunci, benzile desenate au fost vândute în peste 380 de milioane de exemplare şi traduse în peste o sută de limbi străine. Cei doi ilustratori au colaborat până la moartea lui Goscinny, în 1977, iar Uderzo a continuat proiectul până în 2009.

Asterix a stat şi la baza unei francize cinematografice de succes, printre care lungmetrajul din 1999 “Asterix şi Obelix contra lui Cezar”, cu Gerard Depardieu şi Roberto Benigni.

De asemenea Parc Astérix, un parc de distracţii dedicat personajului, a atras peste 50 de milioane de vizitatori, de la inaugurarea sa în Paris, în 1989.

Anul trecut, Asterix a împlinit 60 de ani, iar publisherul american independent Papercutz a anunţat că anul acesta va prelua licenţa pentru SUA, cu intenţia de a lansa noi producţii.

De la retragerea lui Uderzo, creaţiile cu Asterix au fost preluate de scenaristul Jean-Yves Ferri şi ilustratorul Didier Conrad.