A murit omul care a salvat lumea de la un război

Un ofiţer sovietic care, în plin Război Rece, a refuzat să creadă sistemul informatic care îl anunţa că SUA au lansat rachete asupra URSS, evitând astfel un conflict nuclear, a încetat din viaţă, la vârsta de 77 de ani, relatează AFP.

Fostul ofițer, Stanislav Petrov a murit pe 19 mai, în apartamentul său din Friazino, a anunţat fiul său, Dmitri.

În 1983, acesta era ofiţer de gardă la o bază de alertă strategică de la sud de Moscova.

În noaptea de 25 spre 26 septembrie, a avut doar câteva momente pentru a interpreta semnalul de alarmă lansat de sateliţii de supraveghere, care îl anunțau că SUA au lansat cinci sau şase rachete asupra teritoriului URSS.

Petrov a apreciat atunci că un atac american ar fi trebuit să implice 100 de rachete, nu doar atâtea şi a realizat că este o eroare a sistemelor de alertă.

El şi-a anunţat superiorii că a fost vorba de o alarmă falsă, nu de un atac iminent.

Decizia a permis, probabil, evitarea unei riposte sovietice şi declanşarea unui conflict mondial nuclear, într-o perioadă de mari tensiuni între Moscova şi Washington.

Ulterior, specialiştii sovietici au stabilit că alerta falsă a fost provocată de interpretarea eronată de reflexiei razelor solare în nori, confundată cu energia degajată de rachete la decolare.

La câteva luni după incident, Stanislav a primit o decoraţie pentru „merite aduse patriei în cadrul forţelor armate”, fără nicio explicaţie, potrivit lui Dmitri.

Păstrat secret timp de 10 ani, incidentul a fost dezvăluit abia la doi ani după destrămarea URSS.

“Când săptămânalul rus Kommersant Vlast a reluat această poveste, în 1998, Occidentul a descoperit un erou”, potrivit fiului lui Petrov.

“După aceea, a primit 100 de scrisori de recunoştinţă, din toate colţurile europei, dar nu a înţeles niciodată motivul acestei agitaţii, când nu făcuse decât să îşi facă treaba bine”, a adăugat el.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS