A murit fostul general Victor Atanasie Stănculescu

Fostul general Victor Atanasie Stănculescu a murit, astăzi, într-un cămin de bătrâni din judeţul Ilfov, anunţă News.ro, citându-l pe avocatul Cătălin Dancu, cel care l-a reprezentat în trecut.

Fostul ministru al Apărării avea 88 de ani. Recent, Victor Atanasie Stănculescu suferise un accident vascular cerebral.

Fostul general a fost eliberat condiţionat, în mai 2014, după ce ispăşise 5 din cei 15 ani ai de închisoare primiţi în dosarul Revoluţiei de la Timişoara.

În tinereţe, Victor Atanasie Stănculescu a fost brigadier pe şantier, urmând cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri de Artilerie din Sibiu.

În 17 decembrie 1989, având funcţia de ministru adjunct al Apărării Naţionale, a fost trimis de generalul Vasile Milea la Timişoara, pentru a reprima revoluţia. Nicolae Ceauşescu l-a numit atunci comandant militar unic al Timişoarei.

Întors la Bucureşti, în 22 decembrie, s-a prezentat la Comitetul Central al PCR, la chemarea dictatorului, şi a fost numit ministru al Apărării Naţionale în locul lui Milea, care s-a sinucis în dimineaţa acelei zile.

După fuga soţilor Ceauşescu, Victor Atanasie Stănculescu a preluat conducerea Armatei.

Prin Decretul preşedintelui Consiliului Frontului Salvării Naţionale, Ion Iliescu, din 28 decembrie 1989, Victor Stănculescu a fost înaintat în gradul de general-colonel cu 3 stele.