A murit fondatorul statului modern Singapore

Lee Kuan Yew, a încetat din viață la vârsta de 91 de ani. Vestea a fost anunțată de fiul acestuia, Lee Hsien Loong, actualul șef al guvernului din Singapore.

Lee Kuan Yew a fost primul șef al guvernului din Singapore după ce în 1959 insula a ieșit de sub tutela britanică și a devenit teritoriu autoguvernat.

Singapore a devenit stat independent tot sub conducerea lui Lee Kuan Yew, în 1965.

Partidul Acțiunii Populare pe care l-a înființat în 1954 a câștigat toate alegerile cu începere din 1959 și deține în prezent majoritatea absolută în parlament.

Lee Kuan Yew a rămas la putere până în 1990 iar sub conducerea sa, Singapore s-a bucurat de o dezvoltare economică spectaculoasă. El a demisionat în 1990 pentru a-i lăsa locul principalului său colaborator, Goh Chok Tong. Acesta, la rândul său, i-a lăsat locul în 2004 lui Lee Hsien Loong, fiul lui Lee Kuan Yew.

Deși a fost un campion al progresului economic, Lee Kuan Yew a respins valorile democrației șia condus țara despotic. Și-a trimis opozanții politici la închisoare sau i-a adus în pragul sărăciei prin costisitoare procese de calomnie.