Confidenţialitate

A început procesul împotriva presupuşilor instigatori ai puciului eşuat din Turcia

Procesul a peste 200 de presupuşi instigatori ai puciului eşuat de la 15 iulie anul trecut a început luni, în apropiere de Ankara, iar principalul suspect este Fethullah Gülen, un predicator islamist instalat în Statele Unite, relatează AFP.

Între cele 221 de persoane judecate în acest proces, 26 sunt generali, iar 12 civili. Două sute dintre ele se află în prezent în detenţie provizorie, nouă sunt în libertate sub control judiciar, iar 12 sunt fugare, precizează agenţia proguvernamentală Anadolu.

Ele sunt judecate pentru ”încălcarea Constituţiei”, ”asasinarea a 250 de persoane” şi ”apartenenţă şi conducerea unei organizaţii teroriste” şi riscă condamnări multiple la închisoare pe viaţă.

Procesul are loc în Închisoarea Sincan, lângă Ankara, unde o imensă sală de audieri a fost construită special în vederea desfăşurării procedurii uriaşe cu privire la lovitura de stat eşuată.

În jurul tribunalului erau mobilizaţi numeroşi poliţişti, dar şi câteva vehicule blindate, o dronă şi lunetişti, a constatat un jurnalist AFP.

La sosirea la tribunal, sub o escortă puternică, acuzaţii au fost huiduiţi de zeci de manifestanţi care scandau sloganuri prin care cereau pedeapsa cu moartea. Unii au aruncat cu frânghii înndoate în ei.

Tentativa de lovitură de stat de la jumătatea lui iulie s-a soldat cu aproape 250 de morţi, fără pucişti, şi mii de răniţi.

Ankara îl acuză pe Fethullah Gülen, un predicator islamist instalat în Statele Unite, că este creierul puciului eşuat şi cere cu regularitate Washingtonului să-l extrădeze.

Gülen, un fost aliat al preşedintelui Erdogan, devenit oaia sa neagră, dezminte că a jucat vreun rol în puciul eşuat.

Procedurile judiciare lansate după puciul eşuat sunt de o amploare fără precedent în Turcia, unde peste 47.000 de persoane au fost arestate în cadrul epurărilor angajate după 15 iulie şi instaurarea stării de urgenţă.

În afară de presupuşi pucişti, epurările angajate vizează medii prokurde şi presa, ceea ce determinat ONG-uri să acuze puterea de faptul că profită de starea de urgenţă pentru a sufoca orice voce critică.