Confidenţialitate

A fost lansat programul Vinerea Verde, de încurajare a mersului la job, o zi, fără mașina personală | AUDIO

În speranța că va reduce poluarea din marile orașe, Ministerul Mediului a lansat, miercuri, programul Vinerea Verde.

În fiecare vineri, cine dorește își poate lăsa mașina acasă și poate alege, fie transportul public, fie bicicleta, trotineta sau chiar mersul pe jos.

Ministrul Mediului spune că primii care vor pune în practică această recomandare sunt chiar angajații instituțiilor publice.

Tanczos Barna propune ca, în ziua de vineri, călătoria cu mijloacele de transport în comun să fie gratuită. Programul Vinerea Verde se va aplica de săptămâna aceasta.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că măsura nu este obligatorie, dar reprezintă un pas către reducerea poluării create de mașini, în special în marile orașe:

„Invităm toți cetățenii să renunțe în ziua de vineri la deplasarea cu mașină personală și să aleagă mijloace mai puțin poluante. Dorim să ajungem la o performanță de a avea 1 din 4 angajați din instituțiile publice care aleg în fiecare zi de vineri altceva decât deplasarea cu mașina.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Tanczos Barna spune că instituția pe care o conduce va finanța achiziția de mijloace de transport electrice de către autoritățile locale și construirea de piste pentru bicicliști. Vinerea, am putea călători gratuit:

„Vom lansa un dialog cu primăriile pentru a instaura gratuitate pe mijloacele de transport în ziua de vineri. Cred că am avea un impact absolut pozitiv și cu privire la celelate zile ale săptămânii, când va crește cu siguranță numărul persoanelor care vor alege mijloacele de transport în comun.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul Florin Cîțu se alătură programului Vinerea Verde:

„Merg pe jos de foarte multe ori la locul de muncă, așa că voi merge și vineri, dar merg în timpul săptămânii, când e vremea frumoasă, pe jos.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Mediului speră ca în 3 ani, 50% dintre angajații instituțiilor publice să folosească, vinerea, mijloace de transport nepoluante.

El este convins că aceste transformări nu vor fi rapide, dar își dorește, în primul rând o schimbare a mentalității și precizat că România nu se va transforma peste noapte în Bruxelles, oraș unde circulația mașinilor este interzisă duminica.