Confidenţialitate

A fost lansat Ghidul Pentru Situaţii de Criză | AUDIO

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a lansat azi Ghidul Pentru Situaţii de Criză – care cuprinde informaţii despre dezinformare, despre protecţia cibernetică, dar și pentru reducerea riscului în caz de dezastre.

Şeful DSU, Raed Arafat, afirmă că există și varianta online a ghidului, dar cea printată va fi distribuită populaţiei de la sate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Pentru că online-ul nu este accesat peste tot şi mai ales în zonele rurale, dorim ca acest ghid să ajungă acolo. Vom distribui pe parcursul acestui an acest ghid, în toate zonele în care există riscul şi în care este posibil ca oamenii să nu acceseze partea online uşor, cu sprijinul Infocons. Se va distribui de către colegii de la IGSU, este posibil să obţinem şi alt sprijin din partea Poştei Române. Ghidul vine în logica pregătirii şi prevenirii.”

Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă a contribuit la acest ghid cu informaţii privind combaterea dezinformării, afirmă Adrian Tudose, reprezentantul Centrului – care funcționează în subordinea Ministerului de Externe:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

“Istoria recentă ne-a arătat că atunci când apare o criză complex,  imediat se găsesc nişte actori care instrumentalizează această criză din diferite interese. Unii ne cunosc apetenţa pentru ştiri negative, ne fac să fim interesaţi de ele şi le accesăm imediat. Un pericol puţin mai mare vine de la actori statali, de obicei, care ştiu foarte bine ce fac cu aceste campanii de dezinformare şi scopul lor este să creeze panică, să perturbe intervenţia autorităţilor în caz de criză şi într-un final să destabilizeze societatea. Autorităţile în caz de criză vor comunica pe o voce unică şi populaţia ar trebui să acceseze această voce unică”.