Confidenţialitate

A fost inaugurată conducta de gaze dintre Bulgaria și Grecia. Ciucă: „România va contribui la securitatea energetică a Europei”

A fost inaugurat interconectorul dintre Bulgaria și Grecia, care va aduce către Europa gaze naturale din Azerbaidjan.

Conducta, care ar fi trebuit să fie gata în aprilie 2021, întră astfel, oficial, în exploatare comercială.

Europa trebuie să-și reducă într-un ritm mai rapid dependența față de gazele rusești, a spus premierul Nicolae Ciucă prezent la Sofia. Șefa Comisiei Europene Ursula Von Der Leyen a dat asigurări că Europa va avea gaze la iarnă.

Mai multe state din Europa, printre care și România, și-au exprimat intenția pentru achiziția de gaze din Azerbaidjan – a căror livrare va fi acum facilitată de gazoductul Grecia-Bulgaria, inaugurat la Sofia.

Prezent în capitala Bulgariei, premierul Nicolae Ciucă a spus că Europa trebuie să-și fanalizeze proiectele legate de interconectivitate pentru a diversifica resursele necesare și astfel să fie accelerat procesul de reducere a dependenței față de combustibilii fosili din Rusia.

Nicolae Ciucă a dat asigurări că România va contribui la asigurarea securității energetice a Europei.

La eveniment a luat parte și șefa Comisiei Europene Ursula Von Der Leyen.

„Această conductă schimbă jocul  pentru Bulgaria și pentru securitatea energetică a Europei. Înseamnă libertate, înseamnă eliberare de sub dependența de gaze rusești. Într-adevăr, interconectorul ar putea acoperi întregul consum de gaze al Bulgariei, iar asta este veste foarte bună”, a afirmat oficialul european.

Gazoductul are o capacitate de 3 miliarde de metri cubi pe an, cu posibilitatea de a crește la 5 miliarde.

Proiectul a costat 220 de milioane de euro, având o lungime de aproape 200 de kilometri.