Confidenţialitate

A fost adoptată Declarația Summitului de la Sibiu

Șefii de stat și guverne din statele membre UE au adoptat Declarația de la Sibiu cu privire la viitorul Uniunii Europene, în cadrul Summitului de la Sibiu. Înaintea lucrărilor reuniunii liderilor europeni, președintele Klaus Iohannis a afirmat că a contribuit și el „un pic la document”.

Declarația conține zece angajamente printre care o singură Europă, uniți la bine și la greu, protejarea democrației și a statului de drept și apărarea unei singure Europe.

“Ne reafirmăm convingerea că, uniți, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniștită și care prezintă tot mai multe provocări. Recunoaștem că avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastră mai puternică și de a ne crea un viitor mai bun, recunoscând totodată perspectiva europeană a altor state europene. De aceea, convenim astăzi în unanimitate asupra a zece angajamente care ne vor ajuta să ne ridicăm la înălțimea acestei responsabilități”, se arată în declarație.

Declarația face, de asemenea, referire și la principiul unității, reiterând angajamentul de a “sta întotdeauna alături unii de ceilalți. Putem să ne exprimăm și ne vom exprima la unison”.

“Vom continua să protejăm modul nostru de viață, democrația și statul de drept. Drepturile inalienabile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăți și le vom prețui întotdeauna cum se cuvine. Vom apăra valorile și principiile noastre comune consacrate în tratate.”, se mai arată în declarație.

Liderii UE își mai iau angajamentul să “obțină rezultate acolo unde contează cel mai mult. Europa va continua să fie un actor important în chestiunile importante” și să continue să acorde atenție preocupărilor și speranțelor tuturor cetățenilor europeni, aducând Uniunea mai aproape de cetățeni.

Alte puncte menționate în declarație mai sunt respectarea principiului echității, nu doar pe piața muncii, ci și în serviciile sociale, protejarea viitorului următoarelor generații de europeni, protejarea propriilor cetățeni și colaborarea cu partenerii internaționali.

“Europa va fi un lider mondial responsabil. Provocările cu care ne confruntăm astăzi ne afectează pe noi toți. Vom continua să colaborăm cu partenerii noștri la nivel internațional pentru a menține și a dezvolta ordinea internațională bazată pe norme, pentru a valorifica pe deplin noile oportunități comerciale și pentru a aborda împreună probleme globale, cum ar fi conservarea mediului și combaterea schimbărilor climatice”.