A fost abandonată urmărirea pentru viol a lui Julian Assange

Parchetul suedez a comunicat că a abandonat, după 10 ani, urmărirea lui Julian Assange pentru viol.

Procurorul şef adjunct Eva Marie Persson a precizat că toate etapele anchetei au fost „epuizate fără a aduce dovezile necesare pentru o condamnare”.

Deşi acuzațiile aduse de reclamantă au fost considerate credibile, după aproape un deceniu „amintirile martorilor s-au estompat”, a spus procuroarea, potrivit agenției Reuters.

Australianul Juian Assange, în vârstă de 48 de ani, fondator al site-ului de dezvăluiri „WikiLeaks„, a negat în mod repetat violul de care a fost acuzat în 2010.

Redactorul şef al „WikiLeaks„, jurnalistul islandez Kristinn Hrafnsson, şi-a îndemnat urmăritorii pe Twitter să se concentreze „asupra pericolului în legătură cu care Assange avertizează de mai mulţi ani, sistemul beligerant de procuratură al SUA şi ameninţarea pe care o reprezintă acesta pentru Primul Amendament”.

Amintim, Julian Assange a fost arestat pe 11 aprilie la Londra, după ce Quito i-a revocat azilul diplomatic graţie căruia fondatorul „WikiLeaks” a rămas timp de aproape 7 ani în ambasada ecuadoriană din capitala Marii Britanii. El s-a refugiat în 2012 în ambasada Ecuadorului de la Londra, pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol.

La 1 mai, Assange a fost condamnat de un tribunal londonez la 50 de săptămâni de închisoare, pentru încălcarea termenilor eliberării condiţionate.

Apoi, în luna iunie, fostul ministru de interne britanic Sajid Javid a semnat un ordin ce permite extrădarea lui Julain Assange în SUA, procesul privind extrădarea sa fiind programat să înceapă la 25 februarie anul viitor.

Statele Unite îl acuză pe australian că a pus în pericol surse prin dezvăluirea în 2010 de către „WikiLeaks” a unei cantităţi imense de documente militare şi diplomatice clasificate, riscând să fie condamnat la zeci de ani de închisoare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS