A doua seară de proteste masive în București

Pentru a doua seară la rând, au fost proteste masive în Bucureşti, şi alte oraşe ale ţării. S-a scandat împotriva actualei clase politice, a sistemului clientelar şi corupt.

În Capitală, demonstranţii s-au adunat la Piaţa Universităţii, au mers mai apoi în Piaţa Constituţiei, la Parlament. Potrivit unor estimări neoficiale, au fost aproape 30.000 de oameni în stradă. Revenită la Universitate, mulţimea a îngenunchiat şi a ţinut un moment de reculegere în memoria celor 32 de victime de la club Colectiv, distrus de un incendiu vinerea trecută.

„Peste tot corupție, nicăieri justiție!”, „Toate partidele fură prin rotație!”, „Toate partidele, aceeași mizerie”, „Vrem spitale, nu catedrale!”, „Daniel, Daniel, o să te deranjăm nițel!”, „Vrem 300, nu 600!”, „Colectiv!”, „România, trezește-te!”, „Corupția ucide!”, „Jos sistemul mafiot!” și „Anticipate!”, au fost câteva din scandări.

Protestatari din mai multe orașe s-au declarat solidari cu cei bucureșteni.

La presiunea străzii, la fel cum s-a instalat în 2012, guvernul condus de Victor Ponta a demisionat ieri. Un gest considerat tardiv de preşedintele Klaus Iohannis, care a remarcat că a fost nevoie să moară oameni, referindu-se la tragedia de la club Colectiv şi la anterioara moarte a poliţistului din coloana oficială a lui Gabriel Oprea.

Potrivit Mediafax, liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, i-au recomandat iniţial lui Victor Ponta să îi ceară demisia lui Gabriel Oprea din funcţia de ministru. Întrucât generalul ar fi refuzat, social-democraţii au cerut demisia întregului cabinet.

Demisia în grup a cabinetului a ajuns, aseară, la Administraţia Prezidenţială.

Astăzi, sunt aşteptate delegaţiile PSD, PNL, UDMR şi cea a grupului minorităţilor naţionale.

Anunţând că vor merge separat la Cotroceni, partidele din actuala coaliţie nu susţin ideea organizării de alegeri anticipate, aşa cum sugerează Opoziţia liberală. UDMR propune un guvern minoritar.

Actuala majoritate legislativă nu mai are, totuşi, legitimitate morală, ţinând cont că USL s-a destrămat anul trecut, iar aleşii defunctului Partid al Poporului şi alţi demisionari au îngroşat rândurile Uniunii pentru Progres. Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a anunţat ieri că nu mai doreşte să facă parte personal din vreun guvern, dar vrea ca partidul să rămână la Putere. Dosarul în care fostul ministru al Internelor este acuzat de abuz în serviciu a fost preluat de Parchetul General.

Într-o alocuţiune avută la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că demisia executivului condus de Victor Ponta este una tardivă. Preşedintele a trimis, aseară, o scrisoare liderilor partidelor parlamentare, pe care îi invită la consultări pentru desemnarea unui candidat pentru funcţia de prim-ministru. Astăzi, merg delegațiile PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale.

Înainte de a demisiona, Victor Ponta l-a propus pe Mircea Duşa pentru a asigura interimatul la cârma executivului.

Vehement contestat, Cristian Popescu Piedone a renunţat şi el la funcţia de primar al sectorului 4, pe raza căruia se află clubul morţii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.