Confidenţialitate

A demarat campania de strângere de semnături pentru inițiativa ”Fără penali în funcții publice”

A început strângerea de semnături pentru inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcțiile publice”. Autorii demersului au la dispoziție șase luni pentru a strânge minimum jumătate de milion de semnături pentru a putea trimite în parlament proiectul prin care persoanelor condamnate definitiv să le fie interzis dreptul de a candida la funcții precum cele de primar, consilier local sau județean, parlamentar sau președinte al României.

”Din acest moment, timp de șase luni, invităm cetățenii României să semneze această inițiativă: <<Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării>>”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Membrii grupului de inițiativă au explicat că în prezent, pentru a obține o slujbă măruntă precum cea de portar este nevoie de cazier curat, în vreme ce demnitar poate fi chiar și o persoană condamnată.

”Este inamisibil să ți se ceară un cazier curat dacă ești portar la Camera Deputaților și să nu trebuiască de prezinți niciun cazier, ba chiar să fii recomandat să fii președintele Camerei, deși ai cazier. Așa că cetățeanul poate să aleagă ce vrea el, am mai văzut. Între Baraba și Iisus, cetățeanul a ales pe Baraba. Fura de la ei, era un hoț, dar când avea bani le dădea de băut și era simpatic”, a spus la rândul său Eugen Vasiliu, reprezentant al Grupului pentru Dialog Social

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cei 19 membri ai comitetului de inițiativă, din care fac parte scriitorul Gabriel Liiceanu, filosoful Mihai Șora, membrii mișcării de stradă REZISTENȚA și președintele asociației Colectiv, au fost primii care și-au pus semnătura pe liste și au îndemnat toți cetățenii să le urmeze exemplul pentru a interzice accesul în funcții publice persoanelor care au fost condamnate la închisoare pentru că au săvârșit infracțiuni cu intenție.

”Noi credem că orice cetățean de bună credință va semna această acețiune. Este foarte simplu: nu putem să-l facem pe țap grădinar. Dorim să fim reprezentați în funcții publice de oameni cinstiți și de oameni care știu ce să facă pentru această țară”, a explicat vicepreședintele Forumului Democrat al Germanilor din România, Klaus Fabritius.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.