Confidenţialitate

A crescut numărul de mașini noi înmatriculate în România. Dacia rămâne marca preferată de cumpărătorii de autoturisme

70.000 de autoturisme noi au fost înmatriculate în România în primele şapte luni ale anului, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă din 2021. Dintre acestea, 8% sunt maşini electrice, potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile.

În topul mărcilor preferate de români se află Dacia, cu 20.000 de mașini vândute. Urmează Ford, Toyota, Renault si Hyundai.

Motorizările pe benzină înregistrează, în primele şapte luni ale anului, o creştere de 10 procente faţă de perioada similară din 2021, ajungând, astfel, la o pondere de 65%.

Maşinile cu motoare diesel înregistrează o scădere de aproape 30% faţă de anul trecut şi deţin o cotă de 14% din total.

Pe de altă parte, autoturismele 100% electrice şi cele hibride plugin, precum şi cele full hybrid au ajuns să deţină, după şapte luni din 2022, o cotă de piaţă de aproape 21%, fiind cu 4.600 mai multe decât cele cu motoarele diesel.

În ceea ce priveşte tipul proprietarului, cele mai multe achiziţii de autoturisme în acest an au fost facute de firme, 60%, iar diferenţa de 41% le revine persoanelor fizice.

Citește și: Peste 30 de infractori, majoritatea români, prinși în Spania că cereau avans pentru mașini second-hand, după care dispăreau

Foto: Shutterstock