A crescut bilanțul bombei MOAB în Afganistan

Bilanţul bombei MOAB (Mama tuturor bombelor) lansată de Statele Unite în Afganistan, a crescut la 90 de morţi, a anunţat un guvernator regional citat de BBC News.

Bilanţul anterior era de 36 de morţi.

MOAB (Mother Of All Bombs, Mama tuturor bombelor), cea mai puternică bombă non-nucleară folosită vreodată de Statele Unite în luptă, a fost lansată asupra unei baze a Statului Islamic în provincia Nangarhar. Un purtător de cuvânt al Ministerul de la Kabul, Dawlat Waziri, a precizat anterior că nu au fost răniţi civili în explozia masivă de joi ce a vizat o reţea de peşteri şi tuneluri.

MOAB cântăreşte aproximativ 10.000 de kilograme, fiind ghidată de un sistem GPS. Bomba a fost lansată de o aerovană MC-130, care aparţine Comandamentului de Operaţiuni Speciale.

A fost pentru prima dată când o asemenea bombă a fost utilizată pe câmpul de luptă, muniţia fiind dezvoltată în timpul războiului din Irak.

În replică, Rusia nu se lasă mai prejos: presa locală amintea ieri că Rusia deține o bombă Aeriană cu Vid de Putere Crescută, și mai puternică: echivalentul a 44 de tone de TNT, și de patru ori superioară bombei americane, denumită sugestiv de presă: TATĂL tuturor bombelor.  

Potrivit Russia Today și Sputnik, bomba  a fost dezvoltată la începutul anilor 2000 și testată cu succes de armata rusă în anul 2007. Atunci proiectilul a fost lansat dintr-un bombardier strategic TU-160 și a ras complet un bloc de locuințe din poligonul unde s-a efectuat testul, cu o putere distructivă nemaivăzută până atunci la o bombă convențională (nenucleară).

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS