Confidenţialitate

A 5-a încercare de validare a Adinei Florea ca șef al Secției speciale de anchetare a magistratilor

Plenul CSM încearcă, pentru a 5-a oara , validarea Adinei Florea ca șef al Secției speciale de anchetare a magistratilor.

Ultimele patru ședințe pe această temă au fost boicotate. 7 membri ai CSM au cerut public amânarea tuturor discuțiilor până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO.

Documentele cer desfiintarea Sectiei speciale de investigare a magistratilor, vazuta ca un instrument de presiune si intimidare.

Funcția de procuror-șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a devenit vacantă după ce Gheorghe Stan a demisionat și a preluat postul de judecător al Curții Constituționale Române, la propunerea PSD.

Propusă de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader pentru conducerea DNA dar refuzată de presedintele Klaus Iohannis, Adina Florea a obținut cel mai mare punctaj la concursul pentru sefia sectiei speciale.

Un alt candidat, Bogdan Pîrlog a cerut invalidarea concursului. Procurorul militar care a deschis dosarul privind violențele din 10 august a susținut că “întreaga procedură a fost neserioasă și părtinitoare, candidatul declarat câştigător fiind decis anterior după criterii străine interesului justiţiei”.

La începutul acestui an, mai multe instante din tara au cerut Curtii de Justitie a Uniunii Europene sa le explice dacă România este obligată să respecte recomandările din rapoartele privind Mecanismul de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene. Bruxellesul considera că înființarea Secției de anchetare a magistraților – “contravine cerinţelor Dreptului Uniunii Europene”, existind banuiala că poate fi utilizată ca un instrument de intimidare şi de presiune.

Secția specială – va reamintesc- a pus-o sub acuzare pe fosta sefa a DNA Laura Codruța Kovesi, a încercat de mai multe ori să preia de la DNA dosarul Tel Drum, a înregistrat o plângere penală pe numele prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, și a comisarului european pe Justiție Vera Jourova și a retras apelurile din dosarele în care sunt judecați pentru coruptie Viorel Hrebenciuc si Sebastian Ghiță.

La aceasta ședință a CSM va lua parte noul președinte al instanței supreme, judecătoarea Corina Corbu, în calitate de membru de drept al CSM. Ea a preluat funcția de președinte al instanței supreme în 14 septembrie, fiind contestată însă de asociația Forumul Judecătorilor, care a cerut în instanță anularea deciziei Secției pentru Judecători de numire a acesteia.