Confidenţialitate

900 de copii depistați cu HIV, în Pakistan

Un medic pediatru din orașul pakistanez Ratodero ar fi refolosit seringi contaminate cu HIV. Și 200 de adulți au fost depistați pozitiv,  scrie New York Times.

Autoritățile se tem că numărul persoanelor infectate ar fi mult mai mare, având în vedere că doar o parte din populație a fost testată.

În orașul pakistanez Ratodero este epidemie, după ce peste 1000 de persoane, majoritatea copii, au fost diagnosticate cu HIV.

Un bărbat, care și-a pierdut doi copii infectați cu HIV și mai are alți doi bolnavi, a povestit pentru New York Times că l-a văzut pe medic în momentul în care lua o seringă din coșul de gunoi. I-a cerut acestuia socoteală, dar medicul a spus că bărbatul era prea sărac pentru a plăti o nouă seringă.

De altfel, pediatrul era vizitat de mulți pacienți, având cele mai mici tarife din oraș. Medicul a negat că ar fi refolosit seringile sau acele. El a fost reținut de polițiști fiind cercetat pentru neglijență și ucidere din culpă. A ieșit însă din arest după ce a plătit cauțiune, și-a reînnoit certificatul medical și acum lucrează la un spital public de la marginea orașului.

Autoritățile pakistaneze cred că medicul nu ar fi singurul la originea focarului de infecție, în condițiile în care stomatologii folosesc ustensile nesterlizate la marginea drumului, iar bărbierii reutilizează lamele de ras.

Localnicii cred că pot lua HIV prin simpla atingere a persoanelor infectate, așa că la școală, copiii bolnavi au fost obligați să stea departe de ceilalți.