Confidenţialitate

9 curiozități pe care nu le știai despre coroana istorică pe care o va purta Regele Charles al III-lea la Încoronare | FOTO

06 mai 2023, Încoronarea Regelui Charles al III-lea: evenimentul la care participă oficialii importanți ai lumii și ceremonia pe care o așteaptă toți care iubesc Coroana Marii Britanii. Știm cum arată, știm că este un accesoriu cu o istorie impresionantă, însă te-ai fi gândit că are greutatea unui pepene și este realizată, cu adevărat, din aur masiv de 22 de carate? Pentru a te aduce și mai aproape de coroana pe care o va purta Regele Charles al III-lea la Încoronare, BBC a realizat o grafică 3D.

BBC prezintă în format 3D coroana istorică pe care o va purta Regele Charles al III-lea la Încoronare

Pe 6 mai 2023, coroana Sfântului Edward va fi pusă pe capul regelui Charles al III-lea, ca parte a unui ritual de încoronare care datează de secole.

Rar văzută în afara Turnului Londrei, coroana de aur va fi purtată timp de mai puțin de o oră înainte de a fi depozitată pentru încoronarea următorului monarh, scrie BBC în materialul în care prezintă și grafica 3D.

Sursa foto: BBC / Reprezentare 3D

Sursa foto: BBC / Reprezentare 3D

Sursa foto: BBC / Reprezentare 3D

9 curiozități despre coroana Regelui Charles al III-lea

  1. Coroana este realizată din aur masiv de 22 de carate, este confecționată în urmă cu 360 de ani, are o înălțime de peste 30 de centimetri și este grea, cântărind aproximativ 2,23 kilograme – cât un pepene mare.
  2. Coroana are 444 de bijuterii și pietre prețioase – inclusiv safire scumpe, rubine, ametiste și topaze, deși cele mai multe sunt acvamarine de culoare albastru deschis sau verde albăstrui. Acestea sunt așezate în monturi din email și aur.
  3. Pietrele din coroană obișnuiau să fie detașabile și erau închiriate special pentru încoronări. Abia în secolul al XX-lea au fost fixate în coroană în mod permanent.
  4. Coroana a fost realizată pentru Charles al II-lea în 1661. Este numită după o versiune mult mai veche, care a aparținut regelui și sfântului anglo-saxon Edward Mărturisitorul.
  5. Coroana lui Edward – considerată o relicvă sfântă – a fost folosită la încoronări timp de sute de ani. Dar a fost topită în anii 1600, după execuția regelui Charles I de către Oliver Cromwell.
  6. După moartea lui Cromwell, cu regalitatea din nou la modă, regele Charles al II-lea a comandat un nou set de bijuterii ale coroanei, inclusiv Coroana Sfântului Edward și o nouă coroană de stat.
  7. Coroana lui Edward ar fi avut foarte puține bijuterii. Dar versiunea lui Charles al II-lea avea diamante și pietre prețioase colorate, care au fost închiriate special pentru suma princiară de 500 de lire sterline, potrivit istoricului bijuteriilor coroanei Anna Keay. Această sumă ar fi de aproximativ 75.000 de lire sterline astăzi.
  8. Banda coroanei are patru cruci și flori de lis și două arcuri care se întâlnesc în centru. Arcurile sunt acoperite cu mici mărgele de aur care au înlocuit rândurile anterioare de imitații de perle.
  9. În vârful coroanei se află o cruce din bijuterii, cu mărgele atârnate, și un „monde” care reprezintă lumea în care a domnit monarhul.

Rămâi pe site-ul Europa FM, dar și pe frecvențele Radio Europa FM pentru a afla, în timp real, în regim de LIVE UPDATE, cele mai noi informații despre Încoronarea Regelui Charles al III-lea. Viorica Ștefan, corespondentul Europa FM la Londra, transmite pentru tine direct din mijlocul ceremoniei. Rămâi alături de noi!

Sursa colaj foto: BBC / Reprezentare 3D