Confidenţialitate

8 soldați români au fost răniți în Afganistan

8 soldați români au fost răniți într-un atentat sinucigaș cu maşină-capcană produs în Afganistan astăzi.

Vestea a fost confirmată la Europa FM de purtătorul de cuvînt al Ministerului Apărării, Oliver Anghel.

Soldații fac parte din Batalionul 30, ‘Vulturii Carpaţilor’, din Câmpulung Muscel.

Ei sunt în afara oricărui pericol.

Un kamikaze s-a aruncat în aer cînd un convoi de trupe străine trecea prin apropiere.

11 copii au fost ucişi în atentatul sinucigaş.

Atacul a avut loc lîngă o moschee din sudul Afganistanului.

Un dublu atentat sinucigaş cu bombă a fost de asemenea comis în capitala Kabul: 20 de oameni au murit și 110 au fost răniți.

Ministerul Apărării a adăugat că “după producerea incidentului a fost securizată zona, conform procedurilor, şi militarii răniţi au fost evacuaţi la spitalul militar din Kandahar, unde sunt luate toate măsurile pentru asigurarea celor mai bune condiţii de tratament şi îngrijire“.

Militarii din Câmpulung Muscel execută o misiune în Afganistan în perioada februarie – august 2018.

Misiunile sunt, în principal, de asigurare a protecţiei forţei din Baza Aeriană Militară Kandahar şi de instruire, consiliere şi asistenţă a Forţelor Naţionale Afgane.

Unitatea militară din Câmpulung Muscel a mai executat misiuni în Kosovo (în anii 2005 şi 2007) şi Afganistan (în anul 2008).

Mesaje oficiale

Președintele Klaus Iohannis le-a urat însănătoșire grabnică militarilor români.

Am aflat astăzi cu profundă durere despre atentatul din Afganistan soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, printre care şi copii.

În urma acestui tragic eveniment, opt militari români, aflaţi în teatrul de operaţiuni din Afganistan, au fost răniţi.

Le urez însănătoşire grabnică şi multă putere lor şi familiilor acestora. Le suntem alături militarilor noştri, care ne reprezintă ţara cu profesionalism în cele mai periculoase zone din lume“, se spune într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Premierul Viorica Dăncilă a trimis, la rîndul său, un mesaj asemănător.

Gîndurile mele se îndreaptă către toţi cei care au avut de suferit de pe urma acestor evenimente tragice.

Ministrul Apărării mi-a transmis că este în legătură permanentă cu echipa de comandă, iar medicii le acordă răniţilor ajutorul de specialitate.

Le doresc însănătoşire grabnică militarilor noştri şi multă putere familiilor lor pentru a trece cu bine peste aceste momente dificile“, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Cei opt soldați răniți sunt plutonierul major Ionescu Marius Valentin (41 de ani, căsătorit, aflat la a treia misiune în Afganistan), plutonierul Rădoi Eugen Luci (39 de ani, căsătorit, o misiune în Kosovo, la a treia misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Ganţă Adrian Bogdan (40 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Popescu Florin Adrian (38 de ani, căsătorit, aflat la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a David George Marian (34 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Radu Ionel (39 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Popelcă Petre (43 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan) şi caporalul clasa a III-a Bădulescu Nicolae Marian (43 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan).