77 de medici oncologi din București și 7 județe sunt urmăriți penal pentru luare de mită

Procurorii DNA spun că medicii au primit bani și excursii de la reprezentanții unei companii de medicamente. În schimbul acestor favoruri, medicii urmau să le recomande bolnavilor medicamentele vândute de acea companie.

Potrivit DNA,  în 2012, o firmă de medicamente s-a oferit să suporte transportul, cazarea și masa pentru mai mulți medici oncologi care urmau să participe în India, la un congres dedicat cancerului la sân. Firma a plătit unei agenții de turism peste 500.000 de euro, din care suma de 400.000 reprezenta mita acordată celor 77 de medici oncologi care au acceptat să le prescrie bolnavilor medicamentele vândute de compania respectivă.

Pentru a ascunde mita, au fost întocmite 77 de contracte de sponsorizare.

Congresul a avut loc în zilele de 3 și 4 martie 2012, în localitatea Bangalore din India, dar deplasarea medicilor s-a făcut în perioada 28 februarie-9 martie. Ei au fost cazați ( unii împreună cu alți membri ai familiei) la mai multe hoteluri din New Delhi, la peste 2000 de kilometri distanță de locul congresului.  Medicii au participat doar câteva ore la congres așa că nu au primit diplomele de participare la finalul reuniunii. Procurorii spun că mult mai târziu au fost făcute demersurile pentru obținerea diplomelor.

În acest dosar, pe lângă cei 77 de medici oncologi, mai sunt cercetate pentru  dare de mită în formă continuată 4 persoane cu funcții de conducere din cadrul firmei care importa și distribuia medicamente.

DNA nu a publicat numele medicilor cercetați și nici nu a precizat despre ce firmă este vorba.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS

Articole Similare