Confidenţialitate

75% din spitalele COVID nu au condiţii de calitate superioară pentru îngrijirea bolnavilor

Trei sferturi din spitalele suport COVID din România nu au condiţii de calitate superioară pentru îngrijirea bolnavilor – este concluzia unei analize a Observatorului Român de Sănătate, care va fi făcută publică săptămâna viitoare.

Vlad Mixich, preşedintele Observatorului Român de Sănătate, în exclusivitate pentru Europa FM:

“În România, în acest moment, spitalele COVID , de fază 2 şi suport, trei sferturi din ele au categorii de acreditare inferioare: 3, 4 sau 5. Asta face mult mai dificilă oferirea de servicii medicale de calitate. Pur şi simplu, nu există infrastructură şi procedurile necesare. Spitalele de fază 1 sunt singurele care sunt de categorie 1 sau 2.”

REP: Avem atât de multe spitale de categorie inferioară, pentru că nu avem suficiente din celelalte?

“Şi asta, dar şi pentru că spitalele de categorii superioaare trebuie să fie , totuşi, menţinute deschise pentru restul categoriilor de pacienţi. Dacă vorbim de toate spitalele COVID, fie că sunt de fază 1, fază 2 sau Suport, doar 30 % dintre ele sunt încadrate în cele două categorii superioare de acreditare.”

REP: Asta ar explica mortalitatea ridicată?

“E posibil să fie una dintre explicaţii.”

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liliana Nicolae în dialog cu Vlad Mixich.

România este țara cu cea mai mare rată a deceselor provocate de COVID-19, din Uniunea Europeană, de 3,1 la 100.000 de locuitori, potrivit unui raport al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.