Confidenţialitate

75 de ani de la Ziua Z, când Franţa a fost eliberată de sub nazişti

Se împlinesc 75 de ani de când 156 de mii de militari aliaţi au debarcat pe plajele din Normandia pentru a elibera Europa de nazism, după 5 ani de război.

La ceremoniile organizate, joi, în Franţa, participă şi 300 de veterani nonagenari, care au plecat pe mare, de pe malul englezesc al Canalului Mânecii, cu o seară în urmă.

De asemenea, preşedintele francez, cel american şi premierul britanic vor fi prezenţi pentru a-i comemora pe soldaţii căzuţi în lupte.

Va fi inaugurat un memorial al celor 20.000 de militari britanici ucişi în Normandia.

Ceremoniile solemne dedicate debarcării Aliaților au început, miercuri, în Regatul Unit, în prezența Reginei Elisabeta a II-a și a 16 preşedinţi sau lideri de stat.

Cunoscută ca Ziua Z, 6 iunie 1944 a rămas în istorie ca ziua care avea să elibereze Franța de sub ocupația nazistă, contribuind în cele din urmă la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

16 ţări, printre care Marea Britanie, Statele Unite, Franţa şi Germania, au semnat o declarație comună prin care se angajează să coopereze pentru a susţine pacea și valorile democraţiei.

Regina Elisabeta a II-a le-a mulțumit, în numele întregii lumi libere, eroilor şi celor care au supravieţuit.

Debarcarea aliaţilor a fost cea mai mare operaţiune militară contra naziştilor, în luptă fiind implicate peste 5.000 de nave şi 11.000 de avioane.

În Normandia, luptele au durat trei luni.

Peste 3 milioane de soldaţi americani, britanici, canadieni, australieni, belgieni, francezi, norvegieni, danezi, olandezi şi polonezi au luptat pentru salvarea Europei.

În război au murit aproape un sfert de milion de oameni.