70 de ani de „Ţăndărică”. Aniversare la Sala Lahovari, de la ora 17.30

Directorul Teatrului ”Țăndărică”, Călin Mocanu, este invitat joi la ”Sus cortina!”, de la ora 16.50.

Aflăm cum sunt marcați cei 70 de ani care se împlinesc de la deschiderea teatrului de păpuși și animație – și amănunte despre noul spectacol cu celebrele personaje Vasilache și Mărioara. Premiera ”Vasilache, ministrul păpușilor” va avea loc în 2016.

Călin Mocanu, manager al Teatrului Țăndărică, în dialog cu Iorgu Ianuși:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aflat în plin Festival Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ”ImPuls” (7-18 noiembrie 2015), Teatrul Țăndărică organizează, joi, 12 noiembrie, la 17.30, la sediul din Lahovari, evenimentul ȚĂNDĂRICĂ 70 DE ANI, ce va celebra istoria teatrului de păpuși.
Călin Mocanu, manager al Teatrului Țăndărică, despre festival și despre evenimentul ”Țăndărică -70”:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Mi s-a spus să evit cuvântul colectiv. Dar este un experiment, un exemplu de creație colectivă. Este o stare de spirit”. Călin Mocanu despre Teatrul ”Țăndărică” la 70 de ani:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Teatrul ”Țăndărică” pregătește, pentru 2016, o premieră care îi va avea ca protagoniști pe ”Vasilache și Mărioara”, personaje aflate în patrimoniul instituției și păpușeriei românești. Va fi o ”comedie pură”, spune managerul Călin Mocanu despre spectacolul care se va numi ”Vasilache, ministrul păpușilor”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

_________________________________________________

Teatrul de Păpuşi şi Marionete Ţăndărică

IMPULS-TandaricaTeatrul de Păpuşi şi Marionete Ţăndărică a fost fondat în anul 1945, iar prima sa secţie, cea de marionete, a fost condusă de actriţa Lucia Calomeri, ajutată de scenografii Elena Pătrăşcanu, Alexandru Brătăşanu, Lena Constante şi Ileana Popescu.
În 1949, Margareta Niculescu (actualul preşedinte de onoare UNIMA), noul director al instituţiei, a pus bazele secţiei de păpuşi a teatrului.

Înainte de 1989, s-au montat spectacole care au impus noi modalităţi de expresie în teatrul de animaţie: Umor pe sfori, Micul prinţ, Cartea cu Apollodor, Cele trei neveste ale lui Don Cristobal, Eu şi materia moartă, Cabaret-issimo, Peter Pan, Ninigra şi Aligru, Petrică şi lupul, Tyl Eulenspiegel, Petruşka, Don Quijote. Tot aici s-au găzduit patru ediţii (1958, 1960, 1965 şi 1998) ale Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete.

În 1978, Teatrul Ţăndărică a câştigat Premiul Erasmus pentru contribuţia importantă la formarea profilului estetic al teatrului de păpuşi contemporan. A întreprins numeroase turnee, a participat la festivaluri pe aproape toate continentele, obţinând importante premii de creaţie şi interpretare.

În perioada 1986-1999, directorul teatrului a fost Michaela Tonitza-Iordache, sub a cărei conducere s-au jucat spectacole importante precum Visul unei nopţi de vară, Adunarea păsărilor, Furtuna, s-au montat pentru prima dată opere cu păpuşi: Cenuşăreasa şi Bastien şi Bastienne, Bărbierul din Sevilla – şi spectacole care au ţinut mult timp capul de afiş al teatrului: Motanul încălţat, Pinocchio, Harap Alb.

Din anul 2000, conducerea teatrului a fost încredinţată lui Călin Octavian Mocanu, care este şi Președinte UNIMA România și ASSITEJ România.

Teatrul şi-a consolidat o strategie repertorială la nivel de conţinut, un portofoliu de titluri din marea literatură clasică românească şi universală: Păcală, Capra cu trei iezi, Motanul încălţat, Baronul Münchausen, Cei trei purceluşi, Albă ca zăpada, Ali Baba şi cei 40 de hoţi, Cenuşăreasa, Frumoasa şi Bestia, Frumoasa din pădurea adormită, Tom Degeţel, Jack şi vrejul de fasole, Pinocchio etc.

O altă coordonată a strategiei manageriale este susţinerea debuturilor artistice ale tinerilor creatori: actori, regizori, scenografi, compozitori, coregrafi. În dorinţa de a atrage şi publicul adult a fost creat un studio experimental, Anima Studio, unde se joacă adaptări libere după opere din repertoriul clasic, precum Faust, Candid, Play Shakespeare, Galaxia Svejk, Golem.

Anual, Teatrul Țăndărică organziează trei festivaluri: Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie, ajuns la cea de a 11-a editie și care, din 2015, se numește Festivalul Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ImPuls, apoi Festivalul Țăndărică Altfel (o platformă-atelier pentru copii și adolescenți) și Festivalul „Teatru, stradă și copil” (un festival dedicat familiei), ajuns la cea de a 4-a ediție.

Teatrul Țăndărică organizează, în cadrul proiectului „Țăndărică, prietenul tău cel mai bun”, câte două campanii caritabile anual („Împarte din suflet” și „Dăruiește zâmbete”). Pe toată durata verii, activitatea teatrului se desfășoară și la Teatrul Itinerant Țăndărică, amplasat în diferite cartiere ale Bucureștiului. Are o stagiune permanentă la Grand Cinema and More – Mall Băneasa.

Participă la festivaluri naționale și internaționale de mare prestigiu. Are un muzeu itinerant, cu păpuși atent alese din istoria de 70 de ani a teatrului, „Călătoria lui Țăndărică”. Acelaşi teatru organizează seria de Conferințe IDEEA (Inovație, Dezvoltare, Evoluție și Educație prin Artă). Acesta e Țăndărică la 70 de ani!

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS