Confidenţialitate

68% dintre copii au un părinte plecat în străinătate. Ministrul Muncii: Nu mai putem să axăm politica socială doar pe beneficii

75.000 de copii au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Adică 1 din 3 copii crește fără ambii părinţi, arată datele organizaţiei Salvaţi Copiii.

Pandemia a adâncit şi mai mult acest fenomen social, în special pentru că părinţii nu s-au mai putut întoarce acasă.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre care sunt cele mai afectate familii:

„Dacă ne uităm la distribuția pe județe a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, vom vedea că comunitățile cele mai mari se află în județele cele mai sărace, că 18% din copii au ambii părinți plecați la muncă în străinătate, 14% au unicul părinte plecat la muncă în străinătate și 68% au un singur părinte plecat la muncă în străinătate.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Muncii a propus şi câteva soluţii:

„Nu mai putem să axăm politica socială doar pe niște beneficii, pe niște bani pe care statul îi dă, sub diferite forme, în diferite conjuncturi, ci trebuie să ajungem la oamenii vulnerabili cu servicii integrate și asta înseamnă consiliere psihologică, medicală, sanitară, ocupațională. Statul nu poate să-i atingă pe toți cei vulnerabili, nu are nici capacitatea, nu are nici știința.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Muncii  spune că asistenţii sociali nu sunt bine pregătiţi şi nici suficienţi pentru a face faţă fenomenului.