Confidenţialitate

Turcia dorește prelungirea acordului pe cereale dintre Ucraina și Rusia cu încă un an

Turcia propune prelungirea cu un an a acordului dintre Ucraina și Rusia privind exportul de cereale din porturile ucrainene. Actuala înțelegere expiră la 19 noiembrie.

Propunerea de prelungire a acordului a fost făcută prin vocea ministrul turc al apărării, care susține că problemele umanitare ar trebui să fie separate de conflictul legat de invazia Rusiei în Ucraina.

Oficialul de la Ankara precizează că cel puţin 430 de nave au părăsit porturile ucrainene şi că cerealele exportate depăşesc deja 10 milioane de tone, în virtutea acordului semnat în luna iulie.

Acordul dintre Rusia şi Ucraina, mediat de ONU şi Turcia, a deblocat exportul de cereale şi alte produse alimentare din porturile ucrainene, după ce Ucraina a fost invadată de armata Rusiei în februarie.

Recent, Moscova a revenit în acest acord după ce îşi anunţase suspendarea participării pe motiv că ucrainenii ar fi atacat cu drone nave ale Flotei ruse din Marea Neagră în portul Sevastopol utilizând coridorul umanitar creat pentru exportul de cereale ucrainene.

Foto: Shutterstock

Citește și: BBC: Oficialii occidentali vorbesc despre o posibilă retragere a Rusiei din Herson | AUDIO