Confidenţialitate

6 morți în Mexic, în urma confruntărilor violente dintre sindicaliștii din învățământ și polițiști

Autorităţile din Mexic au anunțat că șase persoane au murit, iar alte 100 au fost rănite, în urma confruntărilor violente dintre sindicaliștii din învățământ și forțele de ordine.

Protestele violente au avut loc în statul federal Oaxaca. Incidentele au avut loc după ce doi lideri sindicalişti importanți au fost arestaţi şi inculpaţi pentru fapte de corupţie.

Sindicaliștii din învățământ au blocat străzile din sudul statului mexican timp de câteva zile, în semn de protest faţă de inculparea liderilor.

Polițiștii au încercat să-i disperseze pe protestatari, astfel încât traficul rutier să fie reluat, dar la un moment dat o persoană încă necunoscută a tras mai multe focuri de armă spre ambele tabere. În acel moment au izbucnit ciocnirile dintre protestatari și polițiști.

Autoritățile mexicane au declarat inițial că poliţiştii implicaţi în operaţiuni nu aveau arme asupra lor. Ulterior, şeful forţelor poliţieneşti federale, Enrique Galindo, a declarat că o unitate armată a fost desfăşurată în zonă după primele focuri de armă.

Sindicaliştii din învățământ se opun reformelor sistemului de învăţământ implementate în urmă cu trei ani de preşedintele Enrique Nieto. Unele modificări vizează alte metode prin care sunt testate performanțele profesorilor.