Confidenţialitate

6 februarie, Ziua mondială fără telefon mobil

Ziua mondială fără telefon mobil este o iniţiativă a scriitorului francez Phil Marso, lansată în romanul său umoristic „Tueur de portable sans mobile apparent” (Asasinul de portabile fără mobil aparent), publicat în 1999, primul thriller care are drept personaj principal telefonul mobil.

În 2021, Phil Marso propune o discuţie critică faţă de aplicaţiile pentru telefoanele mobile. ”Nu cumva am ajuns să depindem prea mult de acestea, până la punctul de a risca să nu mai putem duce la bun sfârşit treburi ce ţin de rutina zilnică?”

În acest sens, Phil Marso aminteşte ziua de 6 iulie 2012, atunci când în Franţa reţeaua de telefonie mobilă nu a funcţionat timp de 12 ore. Confuzia creată a fost pe punctul de a produce un haos generalizat în Paris. Lipsa accesului la sistemele GPS şi la hărţile electronice a dus la perturbarea traficului şi la anularea sau amânarea mai multor programări şi evenimente.

Potrivit DataReportal, numărul utilizatorilor unici de telefoane mobile este azi de peste 5,22 de miliarde. România avea în 2016 un număr de utilizatori activi de telefonie mobilă de 22,6 milioane, cifră în jurul căreia oscilează, potrivit datelor ANCOM, și azi numărul românilor cu un număr de mobil activ.