Confidenţialitate

6 elevi romani, calificati la competitia Intel ISEF 2015

Șase elevi români vor participa, anul acesta, în Statele Unite, la una dintre cele mai importante competiții de știință și inginerie din lume, Intel ISEF.

România va merge cu trei proiecte. Unul îi aparține lui Daniel Cosovanu, care își dorește să îmbogăţească performanţele opticii.

Celelalte două proiecte sunt ale unor elevi din București, de la Colegiile ‘Tudor Vianu’ și ‘Sfântu Sava’.

E vorba de un dispozitiv care produce energie electrică din diverse surse regenerabile și de o platformă pentru telefoanele inteligente, denumită ‘Mall online’.

Daniel Cosovanu este elev în clasa a XII-a la Liceul Tehnologic ‘Tomșa Vodă’ din orașul Solca, județul Suceava. El nu este la prima participare la competiția Intel ISEF. Anul trecut, a câștigat un premiu special oferit de Oficiul de Mărci și Patente din Statele Unite. A creat un panou solar din doze de bere, un generator de aer cald, care poate fi folosit la încălzirea locuințelor, de exemplu.

Anul acesta, Daniel va merge din nou în Statele Unite, dar cu un alt proiect ‘Modelul opticii flexibile. Lentile şi oglinzi cu distanţă focală variabilă’.

‘Avem obiectivele de la aparatul de fotografiat. Dacă am folosi optica flexibilă, acestea ar putea să devină mult mai mici și mai ușor de transportat. Sau aparatul nu mai focalizează, din cauză că lentilele respective nu pot să ducă pragul distanței focale într-un anumit interval. Cu optica flexibilă, el ar putea să-și mărească foarte mult intervalul distanței de focalizare. Ar putea să aibă zoom-ul mult mai optim’, povestește Daniel.

Toată tehnologia se bazează pe un lichid care schimbă distanța de focalizare, spune profesorul universitar Dan Milici.

România va mai participa cu alte două proiecte.

Doi elevi de la Colegiile ‘Sfântul Sava’ și ‘Tudor Vianu’ din București au realizat un dispozitiv, sub forma unui cub, care produce energie electrică din surse regenerabile, spune Dan Milici, cel care va merge cu elevii români în Statele Unite.

Al treilea proiect, realizat de trei liceeni de la Colegiul ‘Tudor Vianu’, este destinat telefoanelor inteligente și a fost denumit ‘Mall Online’.

Singura problemă, cel puțin în cazul lui Daniel, o reprezintă suma de care are nevoie pentru transportul în America – 2.000 de dolari, cazarea fiind asigurată.

Și profesorul Dan Milici amintește că de multe ori s-a confruntat cu această problemă a finanțării. Acesta a povestit că, în alte țări, comunitățile locale – consiliile locale și primăriile – îi ajută pe elevi cu bani pentru a merge la astfel de competiții.

În urmă cu doi ani marele premiu al competiției Intel ISEF era câștigat de românul Ionuț Budișteanu, care a creat un model de maşină low-cost fără şofer.

Anual, la concursul din Statele Unite participă aproximativ 2.000 de elevi din aproape 60 de țări.