57.000 de polițiști și soldați, mobilizați după atacul din Paris și înainte de alegerile prezidențiale

Peste 57.000 de poliţişti şi soldaţi au fost mobilizați în Franța după atacul de joi seara în care a fost ucis un ofițer și au fost răniți alți doi pe bulevardul Champs-Elysees, dar și înainte de alegerile prezidențiale de duminică.

Atacatorul a fost ucis într-un schimb de focuri cu forţele de ordine, fiind identificat ulterior drept Karim Cheufi, în vârstă de 39 de ani. Alți trei membri ai familiei sale au fost reținuți.

Potrivit unor surse din rândul autorităților franceze, suspectul a fost condamnat în 2003 pentru tentativă de omor, după ce a deschis focul împotriva unor poliţişti din Franţa. Bărbatul a fost reținut și în februarie după ce ar fi amenințat forțele de ordine, A fost însă eliberat pentru că anchetatorii nu au găsit probe care să-l încrimineze.

Premierul Bernard Cazeneuve a declarat că peste 50.000 de poliţişti şi jandarmi, precum şi 7.000 soldaţi au fost mobilizaţi pentru a evita orice incident înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.

”Nimic nu trebuie să împiedice acest moment democratic, esenţial pentru ţara noastră”, a declarat Bernard Cazeneuve, citat de news.ro.

Atacul din Paris s-a produs chiar în momentul în care candidații la alegerile prezidențiale se pregăteau pentru ultima dezbatere electorală televizată.

În cadrul dezbaterii, Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional, a făcut un nou apel pentru expulzarea cetăţenilor străini monitorizaţi de serviciile de informaţii. Aceasta a mai cerut și reintroducerea controalelor la graniţele Franţei.

Francois Fillon a precizat că lupta împotriva ”totalitarismului islamist” ar trebui să fie prioritatea următorului preşedinte de la palatul Elysee. ”Suntem în război, nu există nicio alternativă, suntem noi sau ei”, a spus Fillon.

În schimb, Emmanuel Macron a îndemnat la unitate şi a cerut francezilor să nu îngenuncheze în faţa fricii după atacul de pe Champs-Elysees.

Franţa se află în stare de urgenţă din 2015 după ce s-a confruntat cu un val de atacuri islamiste, majoritatea comise de tineri care au crescut în Franţa şi Belgia. În total, peste 230 de oameni au murit în atacurile teroriste din Paris şi Nisa.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS