Confidenţialitate

56 de ani de la primul zbor al omului în cosmos

Pe 12 aprilie 1961 a avut loc primul zbor al unui om în spaţiu, cosmonautul Iuri Gagarin, la bordul navei spaţiale Vostok.

Astfel, pe 12 aprilie se celebrează Ziua mondială a aviației și cosmonauticii și Ziua internațională a zborului omului în spațiu.

Pilotul militar Iuri Alexeevici Gagarin executa, pe 12 aprilie 1961, un zbor de 108 minute la bordul navetei sovietice Vostok 1.

Nava a fost lansată la orele 9 și 7 minute (ora Moscovei) de la cosmodromul Tiuratam (situat la 200 km SV de Baikonour) și s-a plasat pe o orbită cu perigeul de 181 km, apogeul la 327 km, înclinarea de 65,57 grade.

O cameră de televiziune instalată la bordul navei a transmis în permanență imagini despre gesturile, atitudinea și mișcările cosmonautului, până la ieșirea din orbită.

Pe toată durata misiunii, au fost făcute însemnări în jurnalul de bord. A fost descris orizontul, atât la intrarea navei în umbra Pământului, cât și la ieșirea ei la lumină. Gagarin a făcut un înconjur al planetei și s-a reîntors pe Pământ.

Cosmonautul rus Iuri Alekseevici Gagarin, născut pe 9 martie 1934, a absolvit printre primii Academia Sovietică a Forțelor Aeriene în 1957, devenind pilot militar. Doi ani mai târziu a fost ales pentru antrenamente speciale făcând parte dintre primii cosmonauți ai URSS.

Gagarin a zburat într-o singură misiune spațială, devenind apoi pilot de luptă și instructor de zbor.

Iuri Gagarin a murit pe 27 martie 1968, în urma prăbușirii avionului, în timpul unui zbor de antrenament.