Confidenţialitate

500 de lei, primă de angajare pentru șomeri și 12.500 de lei pentru cei care se angajează în alte orașe

Șomerii care își găsesc loc de muncă vor încasa o primă de 500 de lei, iar persoanele care aleg să lucreze departe de casă, la cel puțin 50 de kilometri distanță, vor încasa 12 mii 500 de lei.

Aceste măsuri au fost aprobate astăzi de guvern, prin ordonanță de urgență. Executivul speră că în acest fel va reduce șomajul și va încuraja angajările.

Prima de 500 de lei net se acordă, la angajare, șomerilor de lungă durată, care încasează venitul minim garantat. Ei vor fi obligați să lucreze cel puțin 3 luni pentru a încasa această primă – a explicat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Șomerii care acceptă să lucreze la 15 kilometri depărtare de casă vor primi sprijin financiar pentru navetă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru spune că statul le va acorda primă de instalare celor care, după angajare, se vor muta la cel puțin 50 de kilometri distanță de casă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Iar dacă angajatul respectiv își ia familia cu el, mai primește o primă de 3000 de lei.

La rândul lor, firmele vor primi de la stat o subvenție de 900 de lei pe lună, timp de an, dacă angajează tineri fără ocupație, șomeri sau persoane în vârstă de peste 45 de ani și timp de 1 an și jumătate, dacă angajează persoane cu handicap.

Guvernul nu cheltuie bani, ci investește în oameni – a spus ministrul Muncii. Dragoș Pîslaru a precizat că toate aceste prime și subvenții vor fi suportate din fonduri europene.