Confidenţialitate

5 idei pentru cadouri eco și cumpărături responsabile de sărbători

Vin sărbătorile! Luni este Moș Nicolae, apoi ne pregătim de Crăciun, iar pentru societatea noastră de consum asta se traduce prin multe CUMPĂRĂTURI!

La Europa FM, în Misiunea Verde, ne uităm la cadourile și la gesturile mai responsabile pe care le putem face anul acesta. Mona Nicolici și Toader Păun adună ideile într-o listă simplă, pe care căutăm să o completăm împreună pe pagina de Facebook Radio Europa FM.

1. Evitați ambalajele excesive, mai ales dacă sunt greu reciclabile. De exemplu, puteți cere vânzătorului să nu împacheteze cadourile în cutii, hârtie sau, mai rău, în folie de plastic.

2. Dacă facem cumpărăturile online, căutăm să ne facem lista înainte și să grupăm totul într-o comandă. Fiti siguri că aveți pe listă tot ce vă trebuie, ca să evitați posibilitatea de returnare – economisiti timp, poate și bani, dar mai ales resurse, pentru că împachetarea, transportul și livrarea sunt toate consumatoare de energie și generatoare de CO2.

3. Ce cadouri mai facem? Indiferent dacă vă decideți să cumpărați on-line sau dintr-un magazin, alegeți cadouri care nu vin de la mii de kilometri distanță, pentru a susține comunitățile locale, micii producători, dar și pentru a reduce din amprenta de Carbon asociată transporturilor pe distanțe mari. Cadourile fizice pot să fie înclouite cu succes cu o experiență, cum ar fi o zi de distracție împreună sau un bilet la un concert sau la teatru. Artiștii au și ei mare nevoie de sprijin în această perioada, iar voi veți petrece o seară de neuitat.

4. O alta idee bună ar fi utilizarea imaginației și priceperii pentru a da naștere unor cadouri originale: prăjituri cu răvașe, un ornament de Crăciun cu un mesaj inspirațional sau orice poate ieși din mâinile tale. Craciunul nu este despre a cumpăra, ci despre a oferi! Si despre a da naștere unor amintiri frumoase.

5. O ultimă idee pe lista Misiunea Verde este investiția în educație și în viitor. În locul căutării unor jucării noi și scumpe, de care probabil se va plictisi repede, mai bine pune banii într-un cont și când va mai crește îi va putea folosi pentru viitorul său.

Ce alte idei mai aveți pentru a completa lista noastră de cadouri care fac bine și creează amintiri?