Confidenţialitate


5 factori de risc modificabili pentru bolile cardiovasculare (P)


5 factori de risc modificabili pentru bolile cardiovasculare (P)

Bolile cardiovasculare, adică acele boli care afectează inima și bolile de sânge, reprezintă principala cauză de deces la nivelul mondial, una a cărei apariție și progresie sunt influențate de numeroși factori de risc.[2] Unii dintre aceștia, cum ar fi vârsta sau istoricul medical familial, nu pot fi controlați sau schimbați. Alții însă fac parte din categoria factorilor de risc modificabili, adică a acelor factori asupra cărora avem un oarecare control și prin modificarea cărora se poate reduce riscul de a dezvolta o astfel de afecțiune. Care sunt câțiva dintre acești factori și cum influențează ei riscul cardiovascular vei descoperi în rândurile de mai jos.

  1. Fumatul

Fumatul este unul dintre cei mai importanți factori de risc modificabili pentru bolile cardiovasculare. Prin inhalarea fumului de țigară, substanțe chimice nocive ajung în organism și afectează inima și vasele de sânge, crescând riscul dezvoltării unor probleme precum ateroscleroza și pe acela de a suferi un infarct miocardic.

Nicotina din țigări poate crește presiunea arterială, ducând la hipertensiune arterială, care, după cum vom vedea mai jos, este un alt factor de risc important pentru bolile cardiovasculare, în timp ce monoxidul de carbon din fumul de țigară reduce cantitatea de oxigen transportată de sânge către țesuturi.

Atenție! Chiar și fumatul pasiv sau expunerea la fumul de țigară poate crește riscul cardiovascular.[3]

  1. Hipertrigliceridemie

Trigliceridele reprezintă principala formă de stocare a energiei în organism și se obțin din alimentație, prin transformarea caloriilor de care organismul nu are nevoie. Când consumi în mod constant mai multe calorii decât corpul tău are nevoie, nivelul trigliceridelor va crește și apare hipertrigliceridemia. Aceasta crește riscul de ateroscleroză, care, la rândul său, crește riscul de infarct, accident vascular cerebral și boli cardiovasculare.[1]

Acestea nu reprezintă însă singurele probleme pe care hipertrigliceridemia le poate cauza. Intră pe DrMax să vezi ce înseamnă dacă ai trigliceridele crescute.

  1. Hipercolesterolemia

Hipercolesterolemia reprezintă niveluri ridicate de colesterol în sânge. Excesul de colesterol se poate depune pe pereții arterelor, îngustându-le și afectând alimentarea cu sânge a inimii, dar și altor organe și părți ale corpului. Există două tipuri principale de colesterol din sânge: colesterolul LDL și colesterolul HDL. Dintre aceste două tipuri, primul este considerat a fi colesterolul „rău”, cel care afectează vasele de sânge, în timp ce colesterolul HDL este colesterolul „bun”, care poate oferi o anumită protecție împotriva bolilor de inimă.

Creșterea nivelurilor de colesterol din sânge nu provoacă de obicei semne și simptome, iar această problemă poate fi depistată doar în urma efectuării unor analize.[3]

  1. Hipertensiunea arterială

Vorbim despre hipertensiune arterială atunci când presiunea sângelui în artere depășește valorile considerate normale. Dacă nu este gestionată corespunzător, aceasta poate afecta un impact major nu doar asupra sănătății inimii, ci și asupra altor organe vitale, cum ar fi creierul, de exemplu.

Unul dintre motivele pentru care hipertensiunea arterială este considerată a fi atât de periculoasă este lipsa simptomelor, care i-a atras și denumirea de „ucigașul tăcut”. De multe ori, afli că ai hipertensiune cu ocazia unui control de rutină, când ți se măsoară tensiunea arterială. Între timp, riscul de a suferi un infarct miocardic ori un accident vascular cerebral crește.[3]

  1. Obezitatea 

Obezitatea poate avea și ea un impact semnificativ asupra sănătății tale cardiovasculare și nu numai. Printre altele, ea a fost asociată cu niveluri mai ridicate ale colesterolului LDL și al trigliceridelor și cu valori mai scăzute ale colesterolului „bun”. De asemenea, poate duce la hipertensiune arterială, la diabet și la boli cardiace.[3]

Fumatul, nivelurile ridicate ale colesterolului ori trigliceridelor, hipertensiunea arterială și obezitatea reprezintă doar 5 exemple de factori care îți pot afecta sănătatea cardiovasculară. Spre deosebire de vârstă sau istoric medical familial, aceștia pot fi schimbați. Prin adoptarea unor comportamente sănătoase și prin evitarea sau reducerea expunerii la acești factori, riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare poate fi semnificativ redus.

Bibliografie:

  1. „Can Triglycerides Affect My Heart Health?”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/triglycerides/art-20048186. Accessed 8 Aug. 2023.
  2. „Cardiovascular Diseases (CVDs)”, World Health Organization, 11 June 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds). Accessed 8 Aug. 2023.
  3. „Know Your Risk for Heart Disease”, Centers for Disease Control and Prevention, 21 Mar. 2023, www.cdc.gov/heartdisease/risk_factors.htm. Accessed 8 Aug. 2023.

Foto: freepik.com


Ultimele stiri
Donald Trump îl amenință pe Putin cu impunerea de taxe vamale de 100% dacă în 50 de zile…

Școlile cu mai puțin de 500 de elevi ar putea fi trecute în subordinea altor școli, pentru reducerea…

Galați: Condamnare la 28 de ani de închisoare pentru mama care și-a ucis anul trecut fiica de nouă…

Zilele Cetății Neamț, sărbătorite în prezența a mii de spectatori. Au avut loc lupte demonstrative, expoziții ale meșterilor…

Moțiunea împotriva Guvernului Bolojan a fost respinsă, după exprimarea a 134 de voturi „pentru” și patru „împotrivă” |…

5 motive pentru care să investești într-un televizor Smart (P)

Ce se întâmplă dacă nu înlocuiești un dinte lipsă: efecte pe termen lung (P)

Cum îți creezi o rutină de îngrijire simplă, dar eficientă, cu doar câteva produse (P)

Un incendiu de vegetație uscată izbucnit în Rezervația Naturală Cheile Dobrogei a distrus sute de hectare. Autoritățile îi…

Săptămâna Armoniei la Europa FM! Preț special la concertul simfonic Smiley de pe 30 octombrie 2025!



Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.