40% dintre angajatori gasesc cu greu personal

Potrivit unui studiu realizat de o companie de resurse umane, pentru posturile de meseriaşi calificaţi, ingineri, reprezentanţi de vânzări, manageri de proiect sau directori IT se gasesc foarte greu candidații potriviți.

În ultimii şapte ani, inginerii și meseriaşii calificaţi precum zidarii, instalatorii, sudorii, zugravii, tâmplarii sau electricienii au alternat pe primele două locuri din topul locurilor de muncă pentru care nu se găsesc ocupanți.

Totuși, studiul ‘Deficitul de talente’ realizat de compania Manpower arată că ponderea angajatorilor care se confruntă cu dificultăţi a scăzut cu 14 puncte procentuale faţă de anul trecut, când angajatorii din România se aflau pe locul 7 global în privinţa percepţiei deficitului de talente.

În acest an au intrat în top şi managerii de proiect şi managerii/directorii IT. Comparativ cu anul trecut, se remarcă o creştere a dificultăţii de identificare a talentelor din IT nu doar la manageri şi directori, aflaţi pe locul al cincilea în top, ci şi în privinţa personalului IT de nivel mediu şi junior, aflat pe locul al şaptelea.

Totodată, a devenit mai dificilă şi recrutarea în vânzări, reprezentanţii de vânzări urcând de pe poziţia a şasea pe cea de-a treia. Pentru prima dată din 2011 până în prezent, revin în top managerii de vânzări, pe care angajatorii îi plasează pe locul al nouălea ca dificultate.

Deficitul de talente continuă să fie acut şi în privinţa personalului administrativ şi financiar, perceput ca al zecelea în top, dar presiunea acestuia a scăzut faţă de 2013, când angajatorii îi plasau printre primele cinci posturi pentru care nu găseau candidaţii potriviţi.