40 de insule nelocuite din Grecia vor fi transformate în stațiuni turistice de lux

Guvernul de la Atena a anunțat că va concesiona aceste insule pentru o perioadă de până la 50 de ani.

Statul elen speră ca în acest fel să mai scape de datorii.

Din cele 6 mii de insule ale Greciei, au fost alese 40 pentru a fi concesionate, prin licitație. Acestea nu sunt locuite, au suprafețe între 500 de mii și 3 milioane de metri pătrați și vor fi transformate în stațiuni turistice premium sau de lux. Au un teren bun și sunt apropiate de continent – au precizat reprezentanții Fondului de Dezvoltare a Activelor Statului din Grecia, pentru Bloomberg.

În plus, va fi reluată licitația pentru amenajarea unui teren de golf de 1,85 de milioane de metri pătrați, pe Insula Rodos, iar câștigătorul trebuie anunțat, cel târziu, în luna februarie. 6 grupuri și consorții s-au arătat până acum interesate să participe la licitație.

Premierul grec, Antonis Samaras e convins că exploatarea comercială a acestor insule ar putea aduce la buget suficiente venituri pentru a-i convinge pe creditorii externi să continue finanțarea țării.

Grecia trebuie să obțină până în 2020, 50 de miliarde de euro din valorificarea activelor statului. E unul dintre angajamentele asumate pentru a primi cele 240 de miliarde de euro de la creditorii externi.

Până acum, statul elen a obținut numai 1,8 miliarde de euro din privatizări.