4 dintre cei acuzati in dosarul Microsoft au fost trimisi în fata instantei

Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, precum şi primarul suspendat Gheorghe Ştefan şi fostul ministru Gabriel Sandu sunt acuzati de fapte de corupţie în legătură cu modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft, timp de zece ani. Dosarul va fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi primit 9 milioane de euro de la oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, pe atunci ministru şi vicepreşedinte PDL, să asigure derularea contractului cu Ministerul Comunicaţiilor. Iar pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor, Dorin Cocoş ar fi cerut peste 17 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu.

Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae se afla in arest la domiciliu, dupa ce au facut denunturi si au stat 3 luni dupa gratii. Elena Udrea a fost si ea arestata preventiv 6 zile, ulterior fiind plasată în arest la domiciliu. Fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Ştefan e singurul ramas în arest preventiv.

Si Dorin Cocoş a fost plasat in arest la domiciliu, dar este arestat preventiv in alt dosar. El si-a denuntat fosta sotie si a aratat că in 2009 i s-a cerut să plătească materiale electorale de 3 milioane de euro pentru PDL. Despre aceste lucruri ar fi ştiut şi Vasile Blaga, a sustinut Cocoş.

Din spaga primita de la Pescariu, cuplul Udrea-Cocos ar fi cumpărat jumătate din hotelul Griviţa. 700.000 de euro de la Pescariu s-ar fi regasit şi în declaraţiile de avere ale Elenei Udrea. De altfel, Elena Udrea a fost denuntata si de Dinu Pescariu, căruia i-ar fi cerut 500.000 de euro ‘pentru a-i rezolva problemele din justiţie’.

Si fostul ministru al comunicatiilor, Gabriel Sandu a sustinut ca din banii luati in afacerea Microsoft ar fi finanţat lunar PDL cu sume însumând aproximativ 300.000 de euro, iar o parte din bani ar fi ajuns şi la foştii miniştri Adriean Videanu şi Radu Berceanu, dar şi la Roberta Anastase.

În dosarul Microsoft sunt vizaţi inca 8 foşti miniştri: senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău. Pentru ei, cercetarile continua.