Confidenţialitate

30 de ani de la semnarea “Cartei de la Paris pentru o Nouă Europă”

Azi se împlinesc 30 de ani de la semnarea “Cartei de la Paris pentru o Nouă Europă”, act de importantă deosebită, care a marcat începutul transformărilor profunde pentru securitatea și cooperarea dintre națiunile europene, la finalul Războiului Rece.

“Carta de la Paris pentru o Nouă Europă rămâne un reper fundamental al relațiilor internaționale, prin contribuția sa la consolidarea securității în Europa și prin afirmarea deplină a principiilor și valorilor democratice fundamentale ale continentului european.

Pentru România și celelalte state care s-au aflat în spatele Cortinei de Fier, Carta de la Paris pentru o Nouă Europă a reprezentat finalul unei perioade de dictatură și izolare si, totodata, speranța la un viitor în cadrul sistemul euro-atlantic.

Prin Carta de la Paris pentru o Nouă Europă, modelul occidental de succes, bazat pe un stat de drept puternic și pe respectarea drepturilor fundamentale, a devenit gandirea politică dominantă în Europa.

Momentul aniversar reprezintă un bun prilej pentru statele participante la OSCE de a-și reînnoi angajamentul ferm față de respectarea valorilor și principiilor fundamentale ale democrației și pentru continuarea promovării acestora pe întreg continentul”, transmit reprezentanții MAE, cu ocazia aniversării.

Carta de la Paris pentru o Nouă Europă a fost adoptată la Summit-ul de la Paris, desfășurat între 19-21 noiembrie 1990, a doua reuniune la nivel înalt a statelor participante la CSCE (Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa) după cea de la Helsinki (1975). Carta de la Paris a constituit prima etapă a transformării CSCE, un format tip ”diplomație de conferință”, în OSCE (organizație politică regională), evoluția de la un for dedicat negocierilor către o structură operațională.

Carta a inclus ”Liniile Directoare pentru Viitor” și a constituit baza înființării unor structuri ale OSCE precum Centrul de Prevenire a Conflictelor/CPC sau Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului/ODIHR, la Varșovia. A creat de asemenea structurile principale politice și consultative ale OSCE.

Momentul politic al adoptării Cartei de la Paris pentru o Nouă Europă echivalează cu lansarea procesului de instituționalizare a OSCE, concomitent cu transformările majore la nivel internațional după căderea regimurilor comuniste.

Textul “Cartei de la Paris pentru o Nouă Europă” poate fi consultat la https://www.osce.org/files/f/documents/0/6/39516.pdf.

 

FOTO: Christian Wiediger / Unsplash