29 martie 2019, ultima zi în care Marea Britanie va fi membră a Uniunii Europene

Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană exact când România va conduce Consiliul European, în primăvara anului 2019.
29 martie 2019 va fi ultima zi în care Marea Britanie va fi membră a Uniunii Europene, a anunțat negociatorul Comunității cu Regatul Unit, Michel Barnier.
Comisia Europeană a publicat astăzi principiile după care va negocia cu Londra Brexitul. Această dată este valabilă dacă nu vor interveni complicații majore, iar negocierile vor avea loc conform calendarului stabilit acum.
Barnier a anunțat că din acest moment, Bruxelles-ul este pregătit să înceapă tratativele, după 10 luni de incertitudini. Ele vor debuta însă după alegerile anticipate care vor avea loc în Marea Britanie la 8 iunie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

,,Trebuie să eliminăm această incertitudine. Este timpul să începem negocierile imediat ce Marea Britanie este gata să se așeze la masă. Din acest moment,
ceasul începe să bată”, a spus oficialul european.

Cele mai delicate negocieri vizează banii pe care Marea Britanie trebuie să-i mai achite până ce iese propriu zis din Comunitatea Europeană: între 60 și 100 de miliarde de euro.
Comisia Europeană consideră că Londra trebuie să-și achite complet contribuția la bugetul Uniunii pentru perioada 2014-2020, buget întocmit înainte de anunțul
retragerii și pe baza căruia mii de proiecte sunt în derulare.

Principiile după care Bruxelles-ul va negocia prevăd că accesul Marii Britanii la piața unică europeană nu va fi permis fără respectarea drepturilor cetățenilor europeni în Regat și ale britanicilor în Uniune.
Uniunea Europeană vrea să se asigure că toți muncitorii, oamenii de afaceri, studenții, pensionarii și familiile lor din statele membre vor avea libertatea de a călători, învăța și stabili în Marea Britanie liber, fără restricții. Orice regulă nouă nu se poate aplica retroactiv.

De asemenea, că toți acești cetățeni se vor putea bucura de beneficiile acordate acum în caz de maternitate, boală, invaliditate, pensionare sau intrarea în șomaj.
În Marea Britanie trăiesc 3 milioane 200 de mii de cetățeni ai Uniunii Europene. Aproape 200 de mii sunt români.
Pe de altă parte, peste un milion de britanici locuiesc în cele 27 de țări membre ale blocului comunitar.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS