28 de ţări afectate de virusul Zika

Ministerul Afacerilor Externe informează populaţia asupra riscului de infecţie cu virusul Zika în 28 de ţări ale lumii.

Lista include, în ordine alfabetică, Barbados, Bolivia, Brazilia, Cap Verde, Columbia, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Fiji, Guyana Franceză, Guadelupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Samoa, Insulele Solomon, Surinam, Thailanda şi Venezuela.

MAE le recomandă celor care au călătorit recent în aceste zone şi prezintă simptome comparabile cu cele generate de această infecţie să se adreseze medicului.

Cei care plănuiesc să călătorească în zone cu transmitere locală a virusului Zika sunt sfătuiţi să-şi ia măsuri de protecţie personală împotriva înţepăturii ţânţarilor, atât în incinte, cât şi în exterior. Mai ales pe timp de zi, când este intervalul maxim de activitate a ţânţarului vector, să poarte pantaloni lungi şi bluze sau cămăşi cu mâneca lungă, perioada de repaus să fie asigurată în spaţii prevăzute cu aer condiţionat sau cu plase pentru ţânţari, chiar şi în timpul zilei.

De asemenea, persoanelor cu boli imune sau cronice severe, celor însoţite de copii mici, femeilor însărcinate (în mod special) li se recomandă să consulte un medic sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicină de călătorie şi boli infecţioase, înainte de plecarea spre astfel de destinaţii, pentru a primi recomandări atât cu privire la folosirea repelentelor, cât şi a altor măsuri preventive ş profilactice.

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenţia că virusul Zika se propagă într-un ritm exploziv. Experții OMS vor analiza luni, într-o reuniune de urgență, pericolele reprezentate de acest virus. În prezent, nu există tratament sau vaccin împotriva infecţiei.