Confidenţialitate

100 de ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu (REPORTAJ)

La 26 ianuarie, se împlinesc 100 de ani de la nașterea defunctului dictator Nicolae Ceaușescu. Ca în fiecare an, persoanele care au trăit în perioada comunistă și care l-au apreciat pe fostul conducător merg la Cimitirul Ghencea Civil pentru a-i aduce un omagiu.

Deși este puțin trecut de ora 9.00, oamenii încep să se adune în jurul mormântului unde soții Ceaușescu sunt îngropați.

Frigul nu i-a împiedicat să asiste la comemorare. Au adus coroane de flori, colivă, portrete, au aprins lumânări și au ținut discursuri.

Am stat de vorbă cu o doamnă în vârstă care l-a apreciat pe ultimul președintele comunist al României și care vine aici în fiecare an de ziua lui de naștere. Ține într-o mână o sacoșă în care a adus vin și pachețele pentru pomană, iar în cealaltă o colivă ornată cu bomboane din acelea tari, de-ți pocnesc măselele.

Femeia spune că trăit foarte bine pe vremea lui Ceaușescu, chiar dacă lumea-l vorbește numai de rău: „Schimbam casele precum ciorapii”, îmi spune.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Câteva persoane discută aprins la câțiva pași de mormânt. Întrebaţi de ce au venit astăzi, răspund „Pentru că a fost un om special!”.

Deși au existat părți rele și părți bune în Epoca de Aur, spun ei cu amărăciune în voce, felul în care poporul român a ales să-și schimbe conducătorul, în decembrie 1989, executându-l sumar, a fost unul nedrept.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un alt bărbat, care a venit însoțit de cei șase copii ai săi, a depus flori și a aprins lumânări la mormântul Ceaușeştilor. În opinia sa, era mai bine pe atunci, întrucât oamenii primeau casă, mâncare și ajutor pentru copii.

Am stat de vorba și cu un domn care a adus la cimitir un portret mare cu dictatorul, spunând că este membru fondator al unui partid socialist, împarţându-le tuturor celor prezenți cartea sa de vizită. Pe laptopul, pe care l-a aşezat lângă mormânt, rulează filmulețe cu secvențe din viața soților Ceaușescu și așteaptă până se adună mai multe persoane pentru a-și citi discursul scris special.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În perioada comunistă, ziua de 26 ianuarie era precum o sărbătoare națională. Se pregăteau spectacole, se confecționau cadouri diverse pentru sărbătoritul patriei și se recitau poezii.

Programele de radio și tv erau aproape în întregime ocupate cu omagierea conducătorului, iar ziarele tipăreau ediții speciale.

Acum, ziua de 26 ianuarie mai este specială doar pentru câțiva nostalgici.


Reportaj realizat de Sophie Dimulete

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.