Confidenţialitate

25 octombrie, ziua europeană a justiției civile

La 25 octombrie este marcată, anual, ziua europeană a justiției civile, destinată tuturor cetățenilor europeni care activează în domeniul justiției.

Ritmul tot mai alert al transformărilor sociale din ultimii ani a generat un proces intens de profesionalizare a justiției civile, ramurile dreptului privat fiind în continuă diversificare, notează Agerpres.

Pe de altă parte, normele și procedurile judiciare devin tot mai specializate și complexe. De aici apare pericolul unei ”abstractizări” a modului de funcționare a mecanismului judiciar pentru majoritatea cetățenilor.

Ziua europeană a justiției civile are ca obiectiv sensibilizarea cu privire la dreptul persoanelor de a avea acces la justiție în situațiile în care acestea muncesc, se căsătoresc, au copii, sau achiziționează bunuri și servicii într-un alt stat al UE. Altfel spus, rostul principal al acestei celebrări este acela de a aminti că justiția este un serviciu pentru cetățeni care le dă posibilitatea de a-și rezolva disputele private și de a-și afirma drepturile, potrivit www.coe.int.

Prin organizarea evenimentelor din această zi se dorește o încercare de creștere a gradului de transparență a procedurilor judiciare, în așa fel încât acestea să fie pe deplin accesibile fiecărui cetățean în parte. Acțiunile desfășurate au ca scop apropierea justiției de cetățeni, pentru a-i ajuta să fie mai bine informați asupra drepturilor lor și pentru a înțelege mai bine modalitatea de funcționare a justiției de zi cu zi.

La data de 5 iunie 2003, Consiliul Europei și Uniunea Europeană au stabilit desfășurarea în fiecare an, în ziua de 25 octombrie, a Zilei europene a justiției civile, cu scopul de a aduce în atenția cetățenilor europeni a modul de funcționare a justiției și de a sprijini dezvoltarea unui spațiu judiciar comun european.  Ziua europeană a justiției civile este marcată în 2015 de către instanțele din România, la 25 octombrie, conform hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), din 6 octombrie 2016. S-a decis să se marcheze această zi prin invitarea în instanțe și parchete, precum și la sediul CSM, a cetățenilor, reprezentanților mass-media și a unor grupuri organizate de elevi și studenți.

Printre evenimentele organizate de instanțe în țară și în București, cu prilejul acestei zile, se numără: organizarea, pentru cei interesați, a unor prezentări cu privire la circuitul dosarelor, etapele procesuale până la soluționarea unor cauze, modalitatea de lucru a personalului instanței/ parchetului, ori alte aspecte relevante privind actul de justiție; implicarea judecătorilor și procurorilor în activități de educație juridică în școli sau la sediul instanțelor/ parchetelor (ex: “Unde-i lege nu-i tocmeală”, “Educația juridică pentru liceeni” etc.); organizarea unor procese simulate și dezbateri pentru elevi și student etc., se arată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, www.csm1909.ro.