25 de banci europene nu au trecut testele de stres

BCE a publicat rezultatele testelor de stres la care au fost supuse principalele 130 de bănci europene.

Toate marile bănci europene au trecut testele de stres. Eșecurile sunt concentrate în rândul băncilor italiene, cu nouă instituții care nu au trecut testele, precum și în rândul băncilor grecești și cipriote, cu câte trei instituții din fiecare țară. Urmează câte două bănci din Belgia și Slovenia, urmate de câte o bancă din Franța, Germania, Austria, Irlanda și Portugalia. În cazul băncilor italiene, Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, a treia mare bancă italiană, are cel mai mare deficit de capital de acoperit, peste două miliarde de euro.

Unitățile care au picat examenele nu sunt capabile să facă față unei noi crize economice, având un deficit de capital cumulat de 25 de miliarde de euro.

Vicepreședintele Băncii Centrale Europene crede că ‘această analiză amănunțită a pozițiilor celor mai mari bănci va conduce la creșterea încrederii în sectorul bancar’. În plus, ‘identificarea problemelor și a riscurilor (…) va face băncile mai rezistente. Acest lucru ar trebui să faciliteze creșterea creditării în Europa, ceea ce va ajuta creșterea economică’ a adăugat oficialul BCE.

Băncile care au un deficit de capital trebuie să spună în următoarele două săptămâni cum intenționează să acopere acest deficit. Ulterior vor avea la dispoziție nouă luni pentru a-și pune planurile în practică.