2/3 dintre absolventii de liceu care s-au prezentat la examen au trecut Bacalaureatul

Sunt rezultatele anunțate după centralizarea a peste 99 la sută dintre date.

Așadar, anul acesta, rata de promovare este cu 3 procente mai mare decât în 2013.

În rândul celor promovaţi, cele mai multe medii au fost înregistrate pe segmentul 8 – 9.

Pe discipline, situaţia arată astfel: la Română scris, au luat note de trecere aproape 79 % din candidați.

Cam tot atîția absolvenți au trecut și la proba scrisă obligatorie a profilului – adică istorie sau matematică. Peste 80 % dintre absolvenții de liceu au luat peste 5 la proba scrisă la alegere a profilului: fie biologie, sociologie sau logică.

Din totalul celor peste 160.000 de absolvenţi înscrişi, s-au prezentat la examen mai bine de 146.000.

Aproximativ 270 de candidați au fost eliminaţi pentru că au încercat să copieze.

Rezultatele înregistrate înainte de contestaţii se vor afişa până astăzi, zi în care absolvenţii vor putea depune contestaţii (între orele 12-16). Acestea urmează să fie soluţionate în intervalul 8-10 iulie. Rezultatele finale vor fi făcute publice vineri, pe 11 iulie.

Pentru cei care nu reușesc să ia examenul după prima sesiune, a doua șansă vine luna viitoare, între 18 și 29 august. Pentru această a doua sesiune, înscrierile se fac între 14 și 18 iulie.

În plus, acest an mai aduce o schimbare. Potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial, pentru absolvenții din acest an se va organiza și o a treia sesiune de bacalaureat.

Anul trecut, după prima sesiune a examenului de bacalaureat au promovat 55,4% dintre candidați, iar după rezolvarea contestațiilor, procentul de promovabilitate a crescut cu 1%.