Confidenţialitate

200 de ucraineni, care încercau să fugă de război, au fost salvați din Munții Maramureșului, de la începutul conflagrației. 14 și-au pierdut viața | AUDIO

Căutările celor cinci ucraineni despre care familiile au transmis informații ca ar fi dispăruți în Munții Maramureșului au fost sistate din cauza viscolului și temperaturilor extrem de scazute.

Temperaturile scăzute, de până la -16°C în zona Vârfului Pop Ivan, și viscolul puternic fac imposibilă continuarea intervențiilor.

Cinci cetăţeni ucraineni, împărţiţi în două grupuri, care au plecat spre România, intenţionând să treacă graniţa prin munţi, sunt căutaţi de autorităţile din România, de vineri, 31 ianuarie. Dar familiile acestora au transmis autorităților române că nu au mai dat nici un semn de 20 de zile.

Salvamontiştii maramureşeni utilisează drone şi un program special pentru găsirea lor. Acţiunea de căutare a început după ce familiile lor au depus oficial o solicitare.

Șeful Serviciului Salvamont, Dan Benga, într-un interviu pentru corespondenta Europa FM, Mica Șvab:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Din păcate, primim tot felul de informații care vin pe niște surse pe care nu le putem verifica. Vin din partea familiilor, care ne cer să îi ajutăm, ne roagă, ne imploră, încercăm să facem tot ce ne stă în putință în asemenea măsură, încât să nu afectăm siguranța salvatorilor, care e cea mai importantă în astfel de situații, să nu devină din salvatori victimă. Avem informații despre 5 persoane care ar fi dispărute. Nu știm dacă au trecut.
Ni s-a spus că ar fi într-o anumită zonă, am verificat zona … fie n-am reușit să-i găsim datorită faptului că, în 24 -48 de ore, dacă ninge abundent … nu-i mai putem găsi vii sub zăpadă. I-am căutat cu dronele din dotare, i-am căutat terestru, cu oamenii din salvamont Maramureș, cu care am mers, efectiv, și am scotocit zonele respective.”

De la izbucnirea războiului din Ucraina, salvamontiștii maramureșeni au salvat 200 de ucraineni. 14 si-au pierdut, însă, viata.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Domnule Dan Benga, aș vrea să ne spuneți care e situația de la începutul războiului și până în prezent? Ce arată statistica? Câți ucraineni au fost salvați, câți au fost găsiți decedați?

De la începutul războiului, avem peste 160 de intervenții în Munții Maramureșului, și mă refer aici strict la intervențiile în care am căutat cetățeni ucrainieni rătăciți sau decedați. Sunt peste 200 de cetățeni ucraineni salvați. Din păcate, avem 14 victime până la acest moment.

Au fost grele aceste operațiuni?

“Toate operațiunile noastre sunt grele, dar cele din Munții Maramureșului au un grad sporit de dificultate datorită terenului extrem, extrem de dificil și a zonelor care sunt extrem de greu accesibile. Accesul se face doar pedestru. Nu se poate ajunge cu absolut nimic altceva acolo. Mai e și zăpada, care, în momentul ăsta, în unele locuri zăpada suflată, măsoară peste 3 m. Sunt zone în care n-ai cum să pătruns până la vară.
Dacă avem intervenții, ne luăm cele mai sigure măsuri și cele mai mai bune să zic echipamente pe care le avem, ținând cont acum că,  în zona  vârfului Pop Ivan, la peste 1900 m, sunt -9, -10 grade, iar astăzi vor fi la -16, -17 grade. Încercăm să salvăm viața oamenilor care vin neechipați, care nu știu despre ce e vorba și ajung în zone care, uneori, sunt mortale pentru ei.”

Vârful Pop Ivan din Munții Maramureșului de unde a fost recuperați cei mai mulți ucraineni este una din cele mai periculoase zone.

Șeful Serviciului Salvamont, Dan Benga, într-un interviu pentru corespondenta Europa FM, Mica Șvab.

Video/Foto: Salvamont Maramureș