20 de figuri emblematice ale muzicii din anii ’70 – GALERIE FOTO

Cadrele uimitoare cu portrete emblematice ale muzicii rock au fost realizate de Michael Zagaris, care și-a început cariera în fotografie la începutul anilor 1960.

Acesta a lansat şi o carte, „Total Excess”, în care vorbește despre privilegiile pe care le-a avut întâlnindu-se cu acești artiști.

Roger Daltrey, solistul trupei The Who, California, 1973

figuri-emblematice-anii-70-7

Debbie Harry și membrii trupei Blondie, în parcul Golden Gate din San Francisco

figuri-emblematice-anii-70-8

Zagaris mergea, de obicei, la shooting-uri doar cu o idee vagă asupra a ceea ce urma să facă. „Atunci când fotografiezi, câteodată întâlnești pentru prima dată formația respectivă”, spune acesta.

„Și multe din ceea ce urmează să faci depind de chimia care se leagă între tine și formație”.

David Bowie în concert la Coloseumul din Oakland, California

figuri-emblematice-anii-70-9

„Iată un artist care s-a reinventat mereu”, spune Zagaris. ”Acest spectacol a fost dominat de sunet și lumini și el s-a schimbat în trei costumații”.

Concertul de binefacere a formației The Snack din 1975 a reușit să strângă bani pentru școlile publice din San Francisco după ce tăierile de buget amenințau să elimine programele de muzică, arte și sport. În cadrul acestui spectacol improvizat au apărut celebrități precum Joan Baez, Francis Ford Coppola, Marlon Brando și Bob Dylan, care apare în această fotografie.

Bob Dylan în 1975

figuri-emblematice-anii-70-10

Zagaris a dezvăluit că „Bob nu era foarte accesibil, iar faptul că am avut posibilitatea de a-l fotografia acolo, în acel loc și în acel moment a fost foarte special”.

Rod Stewart și Ronnie Wood

figuri-emblematice-anii-70-11

Rod Stewart, în dreapta, și Ronnie Wood cântând la finalul spectacolului the Faces în 1972. „The Faces era ca un fel de petrecere continuă”, după cum ne mărturisește Zagaris.

Rick James în revista Rolling Stone

figuri-emblematice-anii-70-12

Această fotografie cu Rick James a fost făcută de Zagaris pentru revista Rolling Stone. „Ceea ce nu vreau să fac, este să realizez o simplă poză. Vreau ca aceasta să fie ca un film în care ceva evoluează”.

Jim Morrison, solistul trupei The Doors, cade pe scena Festivalului de Folk Rock Santa Clara în 1968

figuri-emblematice-anii-70-13

La acea vreme, talentatul fotograf încă era la Facultatea de Drept și lucra pentru campania prezidențială a lui Robert Kennedy. În acea zi, anunțase că este bolnav ca să poată merge la festival. Au mai participat personalități precum the Grateful Dead, Janis Joplin, Ravi Shankar, The Youngbloods, Country Joe și The Fish, Jefferson Airplane și mulți alții.

Patti Smith în dressing-ul unui club din San Francisco

figuri-emblematice-anii-70-14

Patti Smith a fost fotografiată în dressing-ul unui club de seară din San Francisco, Boarding House. Zagaris era trimisul revistei After Dark.

Lou Reed pe coperta cărții “Total Excess”

figuri-emblematice-anii-70-15

Coperta cărții “Total Excess” este o fotografie cu Lou Reed pe Aeroportul Internațional San Francisco. „Spune totul despre acea perioadă. Țipă de un exces total”, spune Zagaris.

Joe Strummer în 1979

figuri-emblematice-anii-70-16

Joe Strummer cânta în cadrul primului turneu a formației The Clash în SUA în 1979. „Dintre toate trupele cu care am lucrat, cu The Clash a fost probabil cel mai amuzant. Chiar rezonam cu ei în ceea ce privea politica, muzica și stilul lor”.

The Blues Brothers în 1978

figuri-emblematice-anii-70-17

The Blues Brothers în timpul unei probe de sunet în Winterland Ballroom din San Francisco în anul 1978. În acea seară au cântat în deschidere The Grateful Dead. Era concertul de final al spectacolului înainte de închidere.

The Sex Pistols în 1978

figuri-emblematice-anii-70-18

The Sex Pistols cântau ultima lor melodie în ultimul lor concert la Winterland Ballroom în 1978. Înainte de concert, Zagaris găsea muzica celor de la The Sex Pistols ca fiind insuportabilă. Dar, acesta spune că, atunci când a văzut membrii trupei coborând din autocare, a simțit energia și a realizat că urmează ceva special.

Chris Isaac în 1985

figuri-emblematice-anii-70-19

Chris Isaac, în centrul fotografiei și manager-ul său, Mark Plummer, așteptând un taxi în New York în anul 1985. „Încă mai simt, parcă, mirosul de bere stătută și urină de pe trotuar ce plutea în aer”, își amintește Zagaris.

Jerry Garcia și Carlos Santana

figuri-emblematice-anii-70-20

Jerry Garcia, în stânga, și Carlos Santana erau doi giganți pe scena muzicii din San Francisco. „Cheia a toate acestea atunci când fotografiam era aceea ca ei să aibă încredere în tine și să se poată lăsa duși de val. Știi ce vreau să fac cu adevărat în cele din urmă? Vreau să te fotografiez așa cum ești sau așa cum crezi că ești sau așa cum vrei să fii”.

The Who în 1976

figuri-emblematice-anii-70-21

The Who cântând la Coloseum-ul din Oakland în 1976. „Precum actorii au învățat de la Stanislavski să devii ceea ce faci, așa și eu îmi doream să devin persoana cu care eram. Astfel că, făcând asta, portretul pe care îl realizez cu ajutorul camerei, ofer o viziune atât la interior, cât și la exterior”, spune Zagaris.

Camera de hotel a toboşarului trupei The Who

figuri-emblematice-anii-70-22

Dressing-ul lui Keith Moon într-o dezordine cumplită. Toboșarul trupei The Who era cunoscut pentru devastarea camerelor de hotel și pentru farsele sale. ”Îmi plăcea să fiu în preajma sa, atâta timp cât nu trebuia să achit facturile”, spunea Zagaris.

Robert Plant, solistul trupei Led Zeppelin, în 1977

figuri-emblematice-anii-70-1

Solistul trupei Led Zeppelin, Robert Plant, în concert în anul 1977. „Acesta era rezumatul visului Dionysian pe care multe trupe englezești și întreaga eră a acelui tip de muzică rock îl visau. Era frumos, era decadență, era exces”.

Eric Clapton în 1974

figuri-emblematice-anii-70-2

Eric Clapton cântând The Cow Palace, lângă San Francisco în 1974. Clapton i-a dat ideea lui Zagaris de a urma o carieră în fotografie. După ce a văzut câteva exemplare de fotografiile pe care Zagaris i le făcuse, Clapton l-a întrebat dacă le poate folosi pentru coperțile albumelor. Zagaris își amintea că „a zis uite, omule, te vom plăti, iar eu am zis super!”.

Lynyrd Skynyrd, una dintre ultimele fotografii împreună

figuri-emblematice-anii-70-4

Cu o zi înainte de Ajunul Anului Nou în 1976, Zagaris i-a fotografiat pe cei de la Lynyrd Skynyrd pentru coperta albumului trupei. Aceasta avea să fie una dintre ultimele lor fotografii împreună. Pe 20 octombrie 1977 a avut loc accidentul de avion în care au murit trei dintre membrii trupei.

Tom Petty în 1975

figuri-emblematice-anii-70-5

Tom Petty cântând în San Francisco în sala de concerte Fillmore West în anul 1975.

Cartea „Total Excess: Fotografii de Michael Zagaris” a fost publicată pe 15 noiembrie 2016 de Reel Art Press.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS