18 milioane de romani sunt asteptati duminica la sectiile de votare

Ei trebuie să își aleagă reprezentanții în Parlamentul European. În cursa pentru cele 32 de posturi care revin României s-au înscris 572 de candidați din partea partidelor și 8 candidați independenți. Simultan cu acest scrutin, în unele localități, se organizează alegeri pentru posturile vacante de primari sau parlamentari.

Secțiile de vot se deschid la 7 dimineața și se închid seara, la 21.00.

La alegerile europarlamentare pot vota românii care au împlinit 18 ani, care au domiciliul în țară sau în străinătate, dar și străinii care și-au stabilit domiciliul în România. Nu pot vota persoanele cu probleme mintale și condamnații care și-au pierdut acest drept, prin hotărâre judecătorească.

Cine se află în localitatea de domiciliu poate vota doar la secția la care e arondat. Dacă nu se găsește pe liste, trebuie să prezinte buletinul ca să demonstreze că domiciliază pe raza teritorială a acelei secții de vot.

Cei care nu sunt în localitatea de domiciliu, pot vota la orice secție și vor fi înscriși pe listele electorale suplimentare. Ca să puteți vota trebuie să aveți la dumnevoastră cartea de identitate, pașaportul dacă votați în străinătate, iar elevii școlilor militare pot folosi carnetul de serviciu militar.

La intrarea în secția de votare, fiecare prezintă actul de identitate, primește ștampila și buletinul de vot, intră în cabină și aplică ștampila în interiorul unui patrulater cu lista partidului preferat sau cu numele candidatului indepedent pe care dorește să îl voteze. În cabina de vot, nu aveți voie să intrați însoțiți. Dacă ați constatat că ați aplicat greșit ștampila cu mențiunea VOTAT și nu ați introdus încă în urnă buletinul de vot, puteți cere un alt buletin. Dar aveți voie numai o singură dată. Buletinul de vot e valid dacă există o singură ștampilă într-un singur chenar.

La final, nu uitați să restituți ștampila și să vă recuperați actul de identitate.

Pe durata votării, membrii birourilor electorale ori supraveghetorii secțiilor de votare nu au voie să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne ale unor partide. Până la închiderea secțiilor de votare, sunt interzise comercializarea și consumul băuturilor alcoolice în preajma acestora.

Foarte important! Dacă la ora 21, vă aflați în secția de vot, dar nu ați apucat să vă exprimați opțiunea, aveți dreptul să votați.

În întreaga țară, sunt peste 18.000 de secții de votare, iar în străinătate, au fost amenajate 190 de secții în sediile ambasadelor , consulatelor și la reprezentanțele Institutului Cultural Român.

În acest sfârșit de săptămână, secțiile de evidență a persoanelor vor avea program prelungit – sâmbătă de la 8:00 la 16:00, duminică de la 8:00 la 21:00 – pentru eliberarea cărților de identitate.