Confidenţialitate

17 decembrie 1989, cea mai sângeroasă zi a Revoluției de la Timișoara | AUDIO

În urmă cu 31 de ani, armata a tras în propriul popor, la Timișoara. 62 de persoane au fost ucise în acea zi de duminică și peste 180 au fost rănite de forțele de represiune, doar pentru că au dorit să trăiască liberi.

Ordinele criminale, venite de la București, au fost puse în aplicare de ofițerii zeloși ai armatei române, care au trimis în stradă soldați înarmați, transportoare de trupe dar și tancuri.

17 decembrie, primele ore ale dimineții. Zona centrală a orasului dar și Piața Maria, acolo unde, cu o zi înainte, se adunaseră sute de oameni pentru a impiedica evacuarea pastorului reformat Lazlo Tokes arăta dezolant.

Magazinele au geamurile sparte, iar cărțile cu biografia lui Nicolae Ceaușescu zăceau arse în mijlocul străzii. Către orele prânzului, armata încearcă o demonstrație de forță și scoate pentru defilare fanfara militară.

Soldații sunt însă huiduiți. În tot orașul, oamenii încep să se strângă în grupuri din ce în ce mai mari și mărșăluiesc spre Județeana de Partid. Acolo, sute de militari, dar și pompieri și ofițeri de miliție, îi așteaptă pe manifestanți.

Urmează o adevărată luptă cot la cot, iar manifestanții resușesc să incendieze mai multe mașini de pompieri.

Între timp, pe străzile orașului încep să apară transportoarele blindate și tancurile. Șefii armatei, dar și cei ai miliției și securității, ajung la Timișoara și preiau conducerea.

După-amiază, Nicolae Ceaușescu convoacă o teleconferință cu autoritățile locale și dă ordinul care avea să declanșeze infernul.

Orașul se transformă într-un câmp de război. Primii martiri ai Revoluției Române cădeau sub glonțele militarilor în zona centrală a Timișoarei.

Se trăgea în tot orașul, în Piața Libertății, la Catedrală, la Podul Decebal, în Calea Girocului și în Calea Aradului. Spre seară, focul se intețește iar numărul morților și al răniților crește.

Trupurile victimelor, atât ale revoluționarilor răniți, cât și ale celor uciși, sunt transportate la Spitalul Județean.

Împușcăturile au continuat întreaga noapte. La fel și arestările. 351 de persoane au fost reținute de forțele de represiune în acea zi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Dan Turcu